Proizvođačke cijene u poljoprivredi pale 0,1 posto

Biznis 19. svi 202109:39
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine pale su za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 6,8 posto, no istodobno su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda pale za 5,8 posto. Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda u svim skupinama, osim krumpira i vina.

Tako su primjerice cijene žitarica na godišnjoj razini porasle za 23,6 posto, industrijskog bilja za 27,9 posto, voća 22,4 posto, povrća 4,5 posto, maslinovog ulja 12,5 posto itd.

Istodobno su cijene krumpira (uključujući sjemenski) pale za 48 posto, a vina za 3,1 posto.

U skupini proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, u prvom su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani, cijene svinja pale za 31,1 posto, dok su porasle cijene mlijeka, za 0,9 posto, i cijene goveda, za 1,2 posto

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u prvom tromjesečju ove godine su u usporedbi s istim tromjesečjem lani porasle za 6,8 posto. Na taj rast, kako objašnjavaju u DZS-u, najviše je utjecao rast cijena stočne hrane, za 23,8 posto.

Cijene gnojiva su porasle za 6,2 posto, sredstava za zaštitu bilja 11 posto, sjemena i sadnog materijala jedan posto te veterinarskih usluga 1,6 posto.

Istodobno su cijene energije smanjene za 11,9 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar