Ovaj hrvatski grad je ukinuo prirez pa ga vratio. Objasnili su nam zašto

N1

Medijska najava ukidanja prireza izazvala je brojne reakcije. Čak su i gradonačelnici i načelnici podijeljeni. Jedni, koji su sami već ranije ukinuli prirez, pozdravljaju takvu odluku, drugi koji su ga ranije samo smanjili sada uglavnom šute, dok treći, većinom gradonačelnici velikih gradova, smatraju kako će zbog takve odluke morati poskupjeti javne usluge. No, mi smo našli jedan grad koji ga je nakon ukidanja - vratio.

Podsjetimo, prirez za razliku od poreza, koji određuje država, samostalno određuju jedinice lokalne samouprave, odnosno općine i gradovi. Kao osnovicu za prirez općina odnosno grad uzimaju već utvrđeni iznos poreza na dohodak.

Tijekom pandemije koronavirusa zbog epidemioloških mjera i zatvaranja koje su ugrozili poslovanje velikog dijela poduzetnika, većina hrvatskih gradova uvela je čitav niz mjera pomoći svome gospodarstvu, a neki su odlučili upravo u krizi trajno odreći dijela svojih prihoda i tako rasteretiti svoje poduzetnike i građane pa su ukinuli prirez.

“Prirez je ‘najpravedniji’ porez”

No, jedan od njih, Grad Valpovo, prirez je nakon ukidanja – vratio.

U odgovoru na naš upit kako su nakon ukidanja prireza tijekom epidemije nakonadili tu rupu u proračunu, odgovorili su nam da prirez koji je ukinut u Gradu Valpovu bio odluka tadašnje većine u Gradskom vijeću te da je bio protivan željama i preporukama stručnih službi i Gradonačelnika Grada Valpova.

“Čim su se stekli uvjeti za to, prirez je vraćen u istovjetnom postotku”, odgovorili su nam iz Valpova.

“Prema našem mišljenju, a i mišljenju struke općenito, prirez je “najpravedniji” porez budući da se građanima s najmanjim primanjima niti ne naplaćuje, dok kako rastu prihodi poreznog obveznika tako se i iznos plaćenog prireza povećava”, istaknuli su.

Kažu da je znakovito to što Vlada RH redovito predlaže promjene poreza koji su direktan prihod jedinica lokalne i područne samouprave gradova i županija, dakle poreza na dohodak, te sada prireza.

“S druge strane ne smanjuje se PDV koji je među većima u EU, a direktan je prihod centralne države. Povećanjem cijena uslijed inflacije povećava se i iznos oprihodovanog PDV-a, no ponovo su u fokusu promjene poreza na dohodak”, napominju.

“Ukidanje prireza, prema našim saznanjima, nije bilo uključeno niti u jednu dosad objavljenu reformsku mjeru, niti program Vlade”, naglašavaju.

Smatraju kako je cijela priča oko ukidanja prireza poprilično netransparentna

“U pripremu nisu uključeni gradovi ni općine, te je trenutak u kojem se izlazi s ovakvim prijedlogom vrlo upadljivo tempiran u predizbornu godinu”, primjetili su.

Kažu i da kad bi došlo do ukidanja prireza da bi manjak u proralunu teško nadoknadili.

“Udio prireza u proračunima gradova i općina uvelike varira, a kod Grada Valpova konkretno npr. za 2022.g iznos prireza koji je naplaćen iznosio je oko 1,6 milijuna kn, što u postotku iznosi 8,70 posto od ukupno naplaćenih poreza, te 3,16 posto prihoda poslovanja. Radi se o sredstvima koja se teško mogu samostalno nadoknaditi”, objašnjavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.