Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Biznis 19. svi 202107:08
JOHANNES EISELE / AFP

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na telekomunikacijski sektor i slabih pokazatelja o građevinskim aktivnostima u SAD-u.

Dow Jones skliznuo je 267 bodova ili 0,78 posto, na 34.060 bodova, dok je S&P 500 pao 0,85 posto, na 4.127 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 13.303 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima dva velika trgovačka lanca, Walmarta i Home Depota.

„Rezultati tih kompanija pokazuju i snagu korporativnog sektora i snagu potrošača. Te dvije kompanije ostvarile su snažan rast zarada jer potrošači troše poticajne čekove, jer se vraćaju u prodavaonice i jer su prihvatili e-trgovinu”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je, među ostalim, posljedica pada cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru.

Cijena dionice AT&T-a oštro je pala nakon što je kompanija najavila smanjenje dividendi zbog poslovnog dogovora vrijednog 43 milijarde dolara s tvrtkom Discovery.

Pale su i cijene dionica T-Mobilea i Verizon Communicationsa.

Ulagače je razočarao i podatak o većem nego što se očekivalo padu gradnji kuća u SAD-u u travnju zbog rasta cijena građevinskog materijala.

Tako se na Wall Streetu nastavilo nestabilno trgovanje jer se ulagači plaše da će prebrz rast gospodarstva dovesti do jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Zbog toga se s oprezom očekuje zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda, koji će biti objavljen u srijedu i koji će pokazati kako oni ocjenjuju situaciju u gospodarstvu.

Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, što je posljedica golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

A na europskim su burzama indeksi jučer zabilježili blage pomake. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.034 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 15.386 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 6.353 boda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar