Wall Street porastao nakon tri dana pada

Biznis 21. svi 202107:21
Izvor: JOHANNES EISELE / AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna tri dana, što se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora i ohrabrujućim podacima s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 188 bodova ili 0,55 posto, na 34.084 boda, dok je S&P 500 porastao 1,06 posto, na 4.159 bodova, a Nasdaq indeks 1,77 posto, na 13.535 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi ponavlja se scenarij od prošloga tjedna, kada su zbog strahovanja od jačanja inflacije u prva tri dana cijena dionica pale da bi u posljednja dva dana nadoknadile dio gubitaka.

Jučerašnji rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji se ponešto oporavio od pada prethodnih dana.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na 444.000, što ukazuje, kažu analitičari, na brži temo zapošljavanja u ovom mjesecu.

No, ulagači su i dalje oprezni, na što ukazuje manji obujam trgovanja nego što je bio u posljednjih 20 dana.

Posljedica je to zabrinutosti da bi zbog jačanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi u slučaju daljnjeg rapidnog rasta gospodarstva za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost financijskog sustava i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi smanjivati poticaje koji već godinu dana podržavaju oporavak gospodarstva od koronakrize i rast Wall Streeta.

„Trenutno je samo jedan pokretač tržišta, a to je Fed i potencijalno vrijeme kada će početi smanjivati poticaje”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

I na europskim su burzama indeksi jučer porasli. Londonski FTSE ojačao je 1,0 posto, na 7.019 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,70 posto, na 15.370 bodova, a pariški CAC 1,29 posto, na 6.343 boda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar