
Za razliku od klasičnih punjenih paprika koje se kuhaju, bosanske se paprike prvo pripremaju s prethodno pirjanim nadjevom, a potom se peku u pećnici - što im, prema mnogima, daje bogatiji i izraženiji okus.
Oglas
Upravo u tom detalju krije se tajna njihova okusa. Nadjev se termički obradi kako bi se povezali okusi, a rajčica, luk i češnjak formiraju bazu jela. Na kraju, sve se zajedno peče u pećnici, a poslužuje s kiselim vrhnjem, piše portal Pun kufer.
Sastojci:
- 2 velike rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 350 g mljevene junetine
- 100 g riže
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- ½ žličice ljute paprike
- 10 manjih paprika
- 1 žlica koncentrata rajčice
- sol
Priprema:
- Rajčice blanširati u vrućoj vodi, oguliti i nasjeckati.
- Pola glavice luka i jedan češanj češnjaka nasjeckati i staviti u vatrostalnu posudu s rajčicama. Preliti uljem, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 180 °C.
- Preostali luk i češnjak kratko pirjati, dodati mljeveno meso, začine i promiješati.
- Rižu kratko pirjati na ulju, preliti vodom (oko 2 dl), poklopiti i kuhati dok ne omekša napola. Zatim je umiješati u mesnu smjesu.
- Izvaditi posudu iz pećnice. Paprike očistiti, napuniti nadjevom i posložiti u posudu.
- Koncentrat rajčice pomiješati s 600 ml vode i preliti preko paprika.
- Peći oko 60–90 minuta. Po želji poslužiti s kiselim vrhnjem.
Pečene punjene paprike na bosanski način odličan su ljetni obrok pun okusa, mirisa i domaće topline – svakako ih vrijedi isprobati.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Oglas
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas