Oglas

Za prste polizati

Tajna bosanskih punjenih paprika: Recept za bogat okus i neodoljiv miris

author
N1 Info
09. srp. 2025. 20:36
Shutterstock _paprike, punjene paprike,
Shutterstock / Ilustracija

Za razliku od klasičnih punjenih paprika koje se kuhaju, bosanske se paprike prvo pripremaju s prethodno pirjanim nadjevom, a potom se peku u pećnici - što im, prema mnogima, daje bogatiji i izraženiji okus.

Oglas

Upravo u tom detalju krije se tajna njihova okusa. Nadjev se termički obradi kako bi se povezali okusi, a rajčica, luk i češnjak formiraju bazu jela. Na kraju, sve se zajedno peče u pećnici, a poslužuje s kiselim vrhnjem, piše portal Pun kufer.

Sastojci:

  • 2 velike rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 350 g mljevene junetine
  • 100 g riže
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ½ žličice ljute paprike
  • 10 manjih paprika
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol

Priprema:

  1. Rajčice blanširati u vrućoj vodi, oguliti i nasjeckati.
  2. Pola glavice luka i jedan češanj češnjaka nasjeckati i staviti u vatrostalnu posudu s rajčicama. Preliti uljem, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 180 °C.
  3. Preostali luk i češnjak kratko pirjati, dodati mljeveno meso, začine i promiješati.
  4. Rižu kratko pirjati na ulju, preliti vodom (oko 2 dl), poklopiti i kuhati dok ne omekša napola. Zatim je umiješati u mesnu smjesu.
  5. Izvaditi posudu iz pećnice. Paprike očistiti, napuniti nadjevom i posložiti u posudu.
  6. Koncentrat rajčice pomiješati s 600 ml vode i preliti preko paprika.
  7. Peći oko 60–90 minuta. Po želji poslužiti s kiselim vrhnjem.

Pečene punjene paprike na bosanski način odličan su ljetni obrok pun okusa, mirisa i domaće topline – svakako ih vrijedi isprobati.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama