
Stručnjaci otkrivaju kako jabuke što duže održati svježima, ali i otkrivaju je li držanje u hladnjaku najbolji način za čuvanje jabuka.
Najbolji način skladištenja jabuka
Poput drugog jezgričavog voća, kao što su kruške i dunje, jabuke općenito treba držati na hladnom, suhom i zasjenjenom mjestu, kaže Ken Wortz, glavni destiler u destileriji Sauvage u Charlottesvilleu. Laura Scheck, osnivačica Teaching Tablea, koja nadahnjuje kuhare da kod kuće da kuhaju više, a kupuju i bacaju manje dodaje da najbolje mjesto za skladištenje jabuka uvelike ovisi o ostalim vanjskim uvjetima (kao što je temperatura i razine vlage u vašem domu), koliko dugo želite skladištiti jabuke te gdje i kako skladištite drugo povrće. Na primjer, ako slučajno imate podrum s niskim temperaturama, jabuke tamo mogu stajati do 10 mjeseci, piše marthastewart.com.
Hladnjak ili kuhinjski pult
Ako želite jabukama produžiti rok trajanja, Wortz i Scheck se slažu da je ladica za povrće u hladnjaku odlično mjesto za čuvanje jabuka. ‘Mogu trajati šest do osam tjedana pohranjeni u hladnjaku’, kaže Wortz. Scheck dodaje da ako je temperatura u vašem domu nešto viša ili prostorija okupana suncem, hladnjak je idealan za čuvanje jabuka čak i za kraća razdoblja. Ipak, ako ih ne stavite u hladnjak, nećete odmah istrunuti – na kuhinjskom pultu mogu trajati jedan do dva tjedna, ovisno o uvjetima u prostoriji.
Jabuke držite podalje od ostalog voća
Koliko dugo jabuke mogu potrajati?
‘Jabuke kupljene u trgovini već su skladištene i provele su neko vrijeme u tranzitu,’ kaže Wortz te dodaje: ‘Ako se drže u hladnom skladištu, mogu biti dobre mjesecima od datuma kada su ubrane. Međutim, kada ih kupite, izdržat će tjedan dana izvan hladnjaka i šest do osam tjedana u hladnjaku.’
Nakon što se jabuke narežu, treba ih što prije staviti u hladnjak. Kako biste spriječili da potamne čvrsto ih zamotajte u plastičnu foliju ili foliju od pčelinjeg voska i potrošite u roku od nekoliko dana. Također protiv tamnjenja dobro djeluje iscijeđeni sok od limuna koji možete preliti preko narezanih kriški.
Spriječite bacanje hrane
Prvo upotrijebite jabuke s mrljama te one natučene, naravno, prije konzumacije uklonite oštećene dijelove. Ako ne možete odmah pojesti jabuke, skuhajte ih u kašu ili kompot koji kasnije možete koristiti za pitu ili nadjev, ili ih ocijedite napravite sok, piše Tportal.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Komentari (0)
Prikaži sve komentare