Novi ispad poznatog repera: Zbog antisemitskog komentara kaznio ga Twitter

Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Twitter je zaključao račun repera Kanyea Westa zbog antisemitskog tvita objavljenog u subotu.

U tvitu koji je u međuvremenu uklonjen, West je napisao da “će ciljati na Židove”, a također i “vi ste se poigravali sa mnom i pokušali ocrniti svakoga tko se protivi vašem planu”, ne navodeći kojoj skupini se obraća, sudeći po internetskim arhivskim zapisima koje je izvukao CNN.

Glasnogovornik Twittera potvrdio je CNN-u da je račun zaključan zbog kršenja pravila Twittera. Tweet je na računu zamijenjen porukom tvrtke koja kaže: “Ovaj tweet krši pravila Twittera.” Glasnogovornik nije rekao koja je politika prekršena, ali je umjesto toga poslao poveznicu na pravila Twittera, koja uključuju smjernice protiv ponašanja koje izaziva mržnju. Twitter nije htio reći koliko će dugo račun biti zaključan ili kada će korisnik moći ponovno tvitati.

U petak je i Westov Instagram račun bio ograničen zbog kršenja pravila tvrtke, rekao je glasnogovornik Mete za CNN.

Ograničenja su uvedena nakon što je West, koji se sada naziva Ye, izazvao kontroverze noseći majicu s natpisom “Životi bijelih su važni” tijekom nedavnog tjedna mode u Parizu, preinačeno geslo “Crni su životi važni”. Poruka “Crni su životi važni” postala je poklič u prosvjedima protiv rasizma i policijske brutalnosti potaknute ubojstvom Georgea Floyda 2020.

U petak je 45-godišnji West na Instagramu objavio snimke zaslona tekstualne prepiske s reperom Diddyjem, koji je prozvao Westa zbog majice i poruke. “Koristit ću te kao primjer da pokažem židovskom narodu koji ti je rekao da me nazoveš da mi nitko ne može prijetiti niti utjecati na mene. Rekao sam ti da je ovo rat. Sada nastavi s poslom”, napisao je.

Objave su u međuvremenu izbrisane s platforme, ali snimke poruka se još uvijek mogu pronaći na internetu.

Američki židovski odbor (AJC) obrušio se na Westa zbog “poticanja mržnje prema Židovima”.

Kanye West trebao bi smisliti kako izražavati stavove bez upotrebe antisemitizma”, rekla je organizacija.

Westu, kojemu kontroverze nisu strane i koji je otvoreno govorio o svojoj borbi s bipolarnim poremećajem, u ožujku je na 24 sata bilo zabranjeno objavljivanje na Instagramu, u jeku razvoda od tv zvijezde Kim Kardashian.

Ranije ovog tjedna, njemački div sportske odjeće Adidas rekao je da preispituje svoje partnerstvo s Westom nakon što je navodno postao nezadovoljan načinom na koji brend plasira njegove proizvode. Prošli mjesec, West i maloprodajni brend Gap također su objavili prekid partnerstva.

CNN nije uspio dobiti predstavnika Westa za komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.