Novi virus zarazio 35 ljudi u istočnoj Kini

Svijet 10. kol 202214:15 > 14:30 0 komentara
PASIEKA / Sciencephoto / Profimedia / ilustracija

Znanstvenici prate novi virus životinjskog podrijetla u istočnoj Kini koji je zarazio nekoliko desetaka ljudi.

Novi Langya henipavirus (LayV) pronađen je kod 35 pacijenata u pokrajinama Shandong i Henan. Mnogi su imali simptome kao što su groznica, umor i kašalj.

Pretpostavlja se da su se virusom zarazili od životinja, a za sada nema dokaza da se ovaj virus prenosi među ljudima. Istraživači su otkrili virus pretežno kod rovki.

VEZANE VIJESTI

Jedan od istraživača, Wang Linfa s Medicinskog fakulteta Duke-NUS u Singapuru, rekao je za kineski državni Global Times da slučajevi zaraze koji su dosad potvrđeni nisu fatalni ili vrlo ozbiljni, tako da “nema potrebe za panikom”.

Ipak, Wang dodaje da treba biti na oprezu jer mnogi virusi koji postoje u prirodi imaju nepredvidive rezultate kada zaraze ljude.

Tajvanski centar za kontrolu bolesti poručio je da obraćaju “veliku pozornost” na razvoj LayV-a, piše BBC.

LayV je tip henipavirusa koji spada u kategoriju zoonoznih virusa koji mogu preći sa životinja na ljude. Zoonotski virusi vrlo su česti, ali od izbijanja pandemije covida privlače sve više pažnje.

Neki zoonotski virusi, poput virusa Nipah, mogu biti potencijalno smrtonosni za ljude.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da tri od četiri nove zarazne bolesti dolaze od životinja, a Ujedinjeni narodi upozoravaju da će svijet vidjeti više takvih bolesti zbog klimatskih promjena i povećanog iskorištavanja divljih životinja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.