Nakon "spore hrane" stiže i "spori turizam"

Svijet 13. tra 201516:15 > 16:16
EPA

Talijanske željeznice obnovile su četiri linije koje su godinama bile izvan uporabe kako bi turistima omogućili uživanje u spektakularnim pejzažima tijekom vožnje vlakom koji se kreće brzinom s početka 20. stoljeća, a u sklopu projekta "sporog turizma" kojim se teži Italiju predstaviti kao muzej.

Dugoročni je cilj favorizirati razvoj “sporog turizma” po uzoru na “sporu hranu” (slow food) kako bi se oživjele pojedine regije i valorizirala cjelokupna talijanska baština: povijesna, geografska, industrijska.

“To je model održiva turizma koji je napose važan za Italiju jer Italija može svijetu ponuditi izvrsnost u kulturi, umjetnosti, izvrsnost u hrani, pejzažima, modi i shoppingu”, objasnio je ministar kulture i turizma Dario Franceschini.

To je projekt predstavljanja cijele “Italije kao muzeja”, rekao je.

Četiri željezničke linije prolaze obalama jezera Iseo istočno od Milana, dolinom rijeke Orcie (Val d’ Orcia) u Toskani, regijom Abruzzo (istočni srednji dio Italije) te na jugu pokrajinom Agrigento na Siciliji.

Putovanje na tim relacijama traje od 20 minuta do tri sata, ovisno o liniji, a odvija se vlakom iz 20-ih godina s parnom lokomotivom.

U subotu je sam ministar putovao Val d’ Orciom uživajući u pogledu na raskošne toskanske brežuljke.