Biden naredio zaokret u pristupu klimatskim rizicima

Svijet 21. svi 202107:08
Izvor: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je naredio federalnim agencijama da procijene i ublaže povećanje i ozbiljnost rizika koje klimatske promjene predstavljaju za pojedince, poslove, federalnu vladu i američki financijski sustav, objavili su iz Bijele kuće.

Biden je izdao izvršnu naredbu u kojoj traži razvoj opsežne vladine strategije posvećene klimatskim rizicima u sljedećih 120 dana, kao i godišnje procjene fiskalnih rizika povezanih s klimom u sklopu američkog proračuna.

Ovom se uredbom želi zauzdati kupovna moć federalne vlasti, koja godišnje troši više od 550 milijardi dolara na proizvode i usluge, tako što će se od glavnih dobavljača tražiti da budu transparentniji po pitanju emisije stakleničkih plinova kao i po pitanju rizika koji se odnose na klimu.

“Ovo ne može biti stvar izbora. Ulozi su jednostavno prevelki. Federalna vlast mora biti primjer”, izjavila je klimatska savjetnica Bijele kuće Gina McCarthy.

“Moramo tražiti istu razinu odgovornosti od onih s kojima poslujemo”, dodala je McCarthy.

Direktor Nacionalnog ekonomskog odbora Brian Deese izjavio je da predsjednički ukaz predstavlja zaokret u američkom pristupu klimatskim rizicima u odnosu na onaj kakav je imala Trumpova administracija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar