Čelnik Donjecka traži da Ukrajina preda još teritorija

Svijet 23. velj 202222:37
Vježbe u Harkovu / Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Separatistički čelnik ukrajinske odmetnute regije u srijedu je rekao da bi se ukrajinske vladine snage trebale povući s teritorija na koje njegova samoproglašena država polaže pravo.

Denis Pušilin, čelnik “Donjecke Narodne Republike”, ruskim medijima rekao je da bi takav scenarij predstavljao optimalno rješenje, prenosi TASS.

Rusija je u ponedjeljak priznala dvije separatističke regije u istočnoj Ukrajini, Donjeck i Lugansk, nakon čega je uslijedio val osuda Zapada.

Moskva je potom u utorak službeno objavila da je već uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti tvrde da polažu pravo na puno veći dio ukrajinskog teritorija od onog kojeg trenutno kontroliraju.

Pušilin kaže da s Ukrajinom želi mirno riješiti pitanje granica, ali si je zadržao pravo da Rusiju pita za pomoć.

Ustvrdio je da je situacija na istoku Ukrajine kritična i da su separatisti ubrzali mobilizaciju zdravih muškaraca od 18 do 55 godina.

“Mi ćemo pobijediti. S ovakvim ljudima, mi ćemo pobijediti. S takvom zemljom, velikom Rusijom, koju poštujemo i cijenimo, nemamo pravo sumnjati u našu pobjedu”, rekao je.

Na upit hoće li proširiti svoj teritorij, Pušilin je rekao: “Nismo još u toj fazi. Sad smo u fazi kad je neprijatelj na liniji razdvajanja i može napasti svaki čas”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.