EU usvojio prvi paket sankcija protiv Rusije

Svijet 23. velj 202218:53
Izvor: REUTERS/Michele Tantussi/ilustracija

Europska unija je srijedu službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja.

Odluka je usvojena nakon što je završen postupak u kojem su sve zemlje članice dale potporu sankcijama.

Unutar postojećeg okvira za sankcije, EU je sada proširio restriktivne mjere na svih 351 zastupnika ruske Dume, koji su 15. veljače glasovali za priznanje neovisnosti samoproglašenih “republika” Donjecka i Luganska.

VEZANE VIJESTI

Sankcije se uvode i za dodatnih 27 istaknutih pojedinaca i pravnih subjekata koji su imali ulogu u potkopavanju ili ugrožavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine.

To uključuje članove vlade, koji su bili uključeni u nezakonite odluke, banke i poslovne ljude koji financijski ili materijalno podržavaju ruske operacije na teritorijima Donjecka i Luganska ili imaju koristi od njih, više vojne časnike koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji te pojedince odgovorne za vođenje rata dezinformacijama protiv Ukrajine.

Restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i subjektima. Osim toga, zabrana putovanja koja se primjenjuje na navedene osobe onemogućuje im ulazak ili tranzit kroz teritorij EU-a.

Zabranjuje se i trgovina između EU-a i i dijelova područja Donjecka i Luganska pod ruskom kontrolom.

Sankcije uključuju i sektorsku zabranu financiranja Ruske Federacije, njezine vlade i središnje banke.

Ograničavajući mogućnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i financijskim tržištima i uslugama EU-a, Unija nastoji ograničiti financiranje agresivnih politika.

EU ističe da je spreman usvojiti opsežnije političke i gospodarske sankcije u slučaju potrebe.

Odgovarajući pravni akti, uključujući imena sankcioniranih osoba i pravnih subjekata, uskoro će biti objavljeni u službenom listu EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar