Izraelsko-palestinski sukob: MVEP poziva sve da se suzdrže od nasilja

Svijet 12. svi 202112:32
Izvor: Gideon MARKOWICZ / AFP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u srijedu sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima su dosad poginuli deseci ljudi, a među njima civili.

“Nema opravdanja za napade na civile”, objavilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi ubijeno je više od 30 Palestinaca, a među njima žene i djeca, otkako su sukobi između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu eskalirali u razmjenu vatre. Prema izraelskim izvorima, u palestinskim raketnim napadima poginulo je šest osoba.

PROČITAJTE JOŠ

“Hitno je da se svi čelnici angažiraju i zaustave napade” te da doprinesu deeskalaciji sukoba, navodi MVEP.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između Hamasa i židovske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak u srijedu zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu.

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio židovskoj državi novom vojnom eskalacijom ako se njezine snage ne povuku s Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu – trećem svetom mjestu islama – gdje su od petka u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelske policije ranjene stotine ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar