Njemačka zabranila rad i provela raciju nad tri skupine povezane s Hezbolahom

Svijet 19. svi 202113:08
Izvor: CHRISTOF STACHE / AFP

Njemačka policija izvela je u srijedu raciju na 20 lokacija u nekoliko saveznih pokrajina ciljajući na organizacije čije su djelovanje vlasti zabranile zbog njihovih veza s islamističkim pokretom Hezbolah u Libanonu.

Policijska akcija slijedila je pošto je 15. travnja objavljena zabrana njihova djelovanja, kazao je u srijedu glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Racije su izvedene u Bremenu, Heseu, Hamburgu, Donjoj Saskoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Schleswig-Holsteinu i Rajni-Falačkoj.

“Oni koji podupiru terorizam neće biti sigurni u Njemačkoj”, poručio je s tim u vezi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer na Twitteru.

“Bez obzir pod kojom krinkom se pojavili, neće pronaći sigurno utočište u našoj zemlji”, dodao je ministar, koji je trenutno u karanteni zbog zaraze koronavirusom.

Ove su racije “odgovor izraelskim neprijateljima da Njemačka stoji uz izraelski narod”, kazao je sa svoje strane glavni tajnik njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak.

Tri zabranjene skupine su skupljale donacije i organizirale sponzorstva za “obitelji mučenika” pripadnika Hezbolaha.

Po navodima ministarstva, mladi pristaše Hezbolaha spremniji su sudjelovati u borbi protiv Izraela uz saznanje da će njihovi najbliži dobiti financijsku potporu u slučaju njihove smrti.

Cilj je ovih organizacija također bio promicati šijitsku borbu protiv Izraela, što je protivno ideji međunarodnog razumijevanja, dodaje ministarstvo.

Njemačka je 2010. zabranila aktivnosti Hezbolaha na svom teritoriju.

Njemačke službe procjenjuju da trenutno u zemlji ima oko 1.050 članova i pristaša Hezbolaha. Oni u Njemačkoj nemaju službenu organizaciju, već rade neslužbeno, između ostalog prikupljajući sredstva.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, trenutno je u sukobu s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze i oko njega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar