SAD, UAE, Izrael i Bahrein održavaju prvu zajedničku vojnu vježbu

Svijet 11. stu 202122:54
Izvor: Ilustracija: NICOLAS TUCAT / AFP

Vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahraina i Izraela te američko Središnje zapovjedništvo pomorskih snaga (NAVCENT) u srijedu su počele pomorsku vježbu na Crvenom moru, objavio je NAVCENT u četvrtak.

To je prvi put da četiri zemlje objavljuju informacije o zajedničkoj vojnoj vježbi.

Izraelski mornarički zapovjednik je, govoreći za izraelske novinare, rekao kako početak vojne suradnje pod američkom palicom treba pomoći u suprotstavljanju iranskim planovima u regiji.

UAE i Bahrain prošle su godine normalizirali diplomatske odnose s Izraelom pod američki posredovanjem, ujedinjeni zabrinutošću oko Irana i motivirani ekonomskim koristima.

Pregovori između Irana i svjetskih sila oko oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. trebali bi se nastaviti krajem studenoga o Beču, a neuspjeh bi predstavljao rizik od rasta napetosti u regiji.

“Pomorska suradnja pomaže očuvanju slobodne plovidbe i trgovine, ključnih za regionalnu sigurnost i stabilnost“, rekao je američki viceadmiral Brad Cooper, zapovjednik NAVCENT-a i američke Pete flote.

Ta će vježba “pojačati suradnju i sigurnost Crvenog mora, no ne samo njega, jer se suprotstavljamo iranskom teroru“ u cijeloj regiji, dodao je.

Američka Peta flota smještena je u Bahrainu i djeluje u Arapskom i Omanskom zaljevu, Crvenom moru i dijelovima Indijskog oceana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar