Stranke koje su za neovisnost se dogovorile: Katalonija u petak dobija vladu

Svijet 19. svi 202116:31
Izvor: OSCAR DEL POZO / AFP / Ilustracija

Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveroistoku Španjolske, mogla bi u petak dobiti vladu nakon što su se dvije stranke koje podržavaju neovisnost dogovorile o formiranju koalicijske vlade.

Katalonija, pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika, bez vlade je od izbora održanih 14. veljače, a krajnji rok za uspostavu nove vlade istječe za tjedan dana. Ne bude li do 26. svibnja izglasana vlada u parlamentu u Barceloni bit će održani novi izbori.

Predsjednica parlamenta Laura Borras u srijedu je, nakon sastanka s predstavnicima svih stranaka, najavila raspravu o vladi u četvrtak i glasanje u petak.

Katalonska republikanska ljevica (ERC) ima 33 zastupnika, a Zajedno za Kataloniju (JxCAT) 32, no te dvije stranke koje podržavaju samostalnost prethodnih mjeseci nisu se mogle dogovoriti oko podjele ureda i budućih poteza. U srijedu su, međutim, postigle sporazum nakon žestokih kritika udruga za samostalnost, koje su u nedjelju pred zgradom vlade u Barceloni održale prosvjede poručivši im da će izgubiti njihovu podršku ako se ne dogovore.

U petak bi te dvije stranke trebale dobiti i 9 glasova antikapitalističke formacije CUP, najmanje od triju stranaka za neovisnost, pa bi, s ukupno 74 glasa u parlamentu od 135 mjesta, za predsjednika vlade trebao biti izabran Pere Aragones iz ERC-a. On je dosad obnašao mjesto potpredsjednika katalonske vlade.

JxCAT i ERC su 2017. godine provele referendum o odcjepljenju od Španjolske, kojeg je prethodno bio zabranio španjolski Ustavni sud, a nakon kojega su organizatori osuđeni na zatvorske kazne. Te dvije stranke se posljednjih mjeseci nisu mogle dogovoriti oko daljnjih poteza u svom nastojanju uspostave republike Katalonije.

Španjolska vlada je poručila kako je otvorena za dijalog s budućom vladom Katalonije, ali u okviru španjolskog ustava. Prema tumačenju Ustavnog suda referendum nije zakonit.

Oko 52 posto Katalonaca bi na potencijalnom referendumu glasalo da Katalonija ostane dijelom Španjolske, dok bi njih 42 posto podržalo osamostaljenje, pokazuje anketa koju su u ponedjeljak objavile katalonske novine La Vanguardia. Anketu je izradila kuća za istraživanje javnog mišljenja GAD3 na uzorku od 800 ispitanika u razdoblju od 11. do 12. svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar