Turski veleposlanik pozvan na razgovor zbog Erdoganovih uvreda na račun Austrije

Svijet 18. svi 202114:19
Izvor: PAVEL GOLOVKIN / POOL / AFP, Ilustracija

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak veleposlanika Republike Turske na razgovor zbog uvreda koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznio na račun Austrije zbog njezine podrške Izraelu u sukobu s Hamasom u Gazi.

“Optužbe predsjednika Erdogana su apsurdne. Bliskoistočni problem se neće riješiti s pjenom na ustima”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (Narodnjačka stranka Austrije, OeVP) u utorak.

On je rekao kako je turski veleposlanik zbog “apsurdnih izjava” turskog predsjednika pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu bili preneseni “jasni stavovi Austrije”.

Turski predsjednik Erdogan je u ponedjeljak napao Austriju zbog toga što su vlasti u Beču izvjesile izraelske zastave na uredu austrijskog kancelara i ispred ministarstva vanjskih poslova čime je Austrija iskazala solidarnost s Izraelom u sukobu s terorističkom organizacijom Hamas.

“Proklinjem državu Austriju koja želi da muslimani plate cijenu zbog toga što je Austrija provela genocid nad Židovima”, rekao je Erdogan.

On je isto tako austrijskom ministru unutarnjih poslova Karlu Nehammeru (ÖVP) predbacio “antiturske izjave” zbog unutarnjopolitičke računice.

Schallenberg je objasnio kako je Hamas teroristička organizacija kojoj se ne smije dopustiti nametanje pravila igre.

“Paušalnim napadom na vlade poput austrijske koje su, u sjeni terora stale rame uz rame s Izraelom, turski političari još jednom pokazuju svoje zastrašujuće shvaćanje prava. Umjesto dolijevanja ulja na vatru Turska bi trebala što je prije moguće doprinijeti deeskalaciji sukoba”, rekao je austrijski šef diplomacije.

Izraelske zastave su u međuvremenu skinute s vladinih objekata. Kako je priopćeno, vješanje zastava je unaprijed planirano kao “vremenski ograničena gesta solidarnosti s izraelskim narodom i protiv terora”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar