ILO: Rast plaća u svijetu u 2017. najniži u desetljeću

Pixabay (ilustracija)

Plaće su u svijetu u 2017. godini porasle svega 1,8 posto, što je najsporija stopa njihova rasta od globalne financijske krize 2008. godine, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u svojem Izvješću o globalnoj plaći.

Usporedbe radi, u 2016. realna stopa rasta plaće u svijetu iznosila je 2,4 posto. Razina globalnih plaća ostala je daleko ispod razine na kojoj je bila prije globalne financijske krize 2008. godine, zamjećuje ILO.

Ako se isključi Kina, čija velika populacija i brzi rast plaća značajno utječu na globalni prosjek, globalni rast plaća u realnom smislu usporio je s 1,8 posto u 2016. na 1,1 posto u 2017. godini.

“Danas je općenito prihvaćeno da je spor rast plaća postao prepreka postizanju održivog gospodarskog rasta”, napisao je u izvješću glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

U posljednjih 20 godina prosječna realna plaća gotovo se utrostručila u zemljama u nastajanju i razvoju u sklopu skupine G20, dok je s druge strane u razvijenim zemljama u okviru rast plaća u proteklih 20 godina iznosio svega 9 posto, iznosi ILO.

U Hrvatskoj su tijekom 2017. godine plaće porasle za 3,9 posto, no u posljednjem desetljeću rasle su tek 0,2 posto.

Prema ILO procjenama, prosječni udio aktivnog stanovništva u radno-sposobnom stanovništvu u svijetu iznosi oko 62 posto, što znači da je u svijetu zaposleno otprilike 3,3 milijarde ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram