Divjak o Ivetiću: Pokušali smo mu pomoći, ali je to prevršilo svaku mjeru

Vijesti 29. kol 201907:16 > 08:34
N1

Prije nekoliko dana uhićen je teorijski fizičar Boris Ivetić koji je cijelo ljeto gotovo proveo pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja prosvjedujući zbog stanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Nakon uhićenja policija je poručila da je Ivetić uhićen na temelju članka 6. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Postoje tvrdnje da je ministrica Blaženka Divjak pokušala oteti Ivetićev transparent na kojem ju pita zašto šuti o kriminalu na PMF-u, u čemu ju je on spriječio, a nakon toga je došla policija.

Iz Ministarstva tvrde da se Ivetić nakon verbalnog napada na ministricu uputio prema njoj, te da se morao ispriječiti među njih njezin vozač.

Odveden je na Prekršajni sud pa u Remetinec.

Na Prekršajnom sudu danas su o ovome pozvani očitovati sama ministrica te njezin savjetnik Maro Alavanja.

Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak razgovarala je s našim reporterom Markom Perožićem prije samog ročišta na Prekršajnom sudu. 

Kako pojašnjava ministrica Divjak, kada su dobili zahtjev za odštetu u iznosu od 5 milijuna kuna, utvrdili su kako to nije vezano uz djelokrug Ministarstva znanosti i obrazovanja i kako oni to ne mogu ispuniti. 

“On to nikako nije mogao prihvatiti. Rekao je da će prihvatiti ako ja sazovem konferenciju za medije na kojoj ću reći da je on najbolji mladi fizičar, na što ja naravno nisam mogla pristati”, kazala je Divjak. 

“Pokušali smo osigurati njemu pravo na prosvjed. No, u jednom trenutku je to prevršilo svaku mjeru. Obavijestili smo policiju prošli petak”, ističe Divjak i pojašnjava: “Kada sam ulazila u zgradu dobacivao je i bio vrlo neugodan. Kada sam pokušala pomaknuti transparent, zaletio se na mene vičući i prijeteći”. 

Na pitanje jesu li opravdani Ivetićevi zahtjevi za odštetu, Divjak je kazala: “To je nešto što je u nadležnosti inspektorata rada, a inspekcija nije utvrdila nepravilnosti”. 

“Mi smo pokušali pomoći u najboljoj vjeri. Pokušali smo mu osigurati i prostor da obavijesti javnost o tome, ali sada je sve na pravosudnim tijelima”, dodaje ministrica.