Zbog zatvaranja koridora trpe gospodarski odnosi RH i Srbije

Vijesti 22. ruj 201522:04 > 22:12
N1

Gost Dnevnika bio je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije koji je komentirao zatvaranje GP Bajakovo.

Zaher smatra da će nastupiti šteta ukoliko se ne otvore gospodarski koridori. Ipak, vjeruje da Srbija neće uvesti protumjere Hrvatskoj.

“Gospodarski odnosi dviju zemalja već sada trpe. Taj koridor je žila kucavica. To su velika odredišta. Ne bi htjeli da i ovaj dio nađe druge puteve”, kazao je Zaher.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) traži što bržu uspostavu normalnog režima robnog prometa između Hrvatske i Srbije kako bi se izbjegle velike štete koje već trpi gospodarstvo, rekao je i u utorak na konferenciji za novinare.

Prema najnovijim informacijama, granični prijelaz Bajakovo između Hrvatske i Srbije zatvoren je za promet teretnih vozila na ulazu u Hrvatsku. Iz Srbije je najavljeno da će na zatvaranje graničnih prijelaza odgovoriti protumjerama.

Zaher kaže kako razumije situaciju s izbjeglicama u kojoj se Hrvatska našla, ali poručuje da robni promet treba što prije normalizirati.

Po njegovim riječima, Komori se javljaju deseci tvrtki koje upozoravaju na moguće katastrofalne posljedice otežnog graničnog prometa na njihovo poslovanje.

Ako bi robni promet između Hrvatske i Srbije bio potpuno obustavljen, dnevne gubitke za hrvatsko gospodarstvo u Komori procjenjuju na milijun eura. Kad bi pak obustava nastupila između Hrvatske i Mađarske, ta bi šteta bila 600 tisuća eura dnevno, kaže Zaher.

No, uz te dnevne gubitke, iz Komore upozoravaju da bi puno veći problemi nastali zbog mogućeg skretanja robnih tokova na druge prometnice, kao i zbog urušavanja teškom mukom obnovljenih gospodarskih odnosa, prije svega sa Srbijom.