Kovačić: Ako se reforme ne provedu, za 100 dana opet izbori

Vijesti 09. stu 201513:58 > 14:02
Petar Glebov/PIXSELL

Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić odgovorio je u razgovoru za N1 na pitanje koliko će MOST izgubiti na vjerodostojnosti s obzirom na odlazak Bože Petrova javnom bilježniku, gdje je prisegnuo da neće u koaliciju ni sa SDP-om niti s HDZ-om, da bi samo dva dana kasnije postao "najpoželjnija udavača".

“Nismo udavača! Oni bi najradije da mogu bez nas”, kaže naprije Kovačić, a onda nastavlja o tome na koji način koalicije neće biti, usprkos činjenici da izbor između SDP-a i HDZ-a u potpunosti ovisi o MOST-u.

“Mi ne idemo u koaliciju i neće nas nitko kupiti ni Hrvatskom elektroprivredom, ni Hrvatskim autocestama, niti ministarstvima. Birači su glasali za nas i njih zanima hoće li se reforme provesti ili neće. Ako se one ne provedu, idu novi izbori za dva mjeseca, ili možda ne tako rano, ali recimo za sto dana”, govori nam Kovačić.

Upitali smo ga i koliko je stabilna vlada formirana na ovaj način.

“Ukoliko su vjerodostojni prema biračima, može biti stabilna”, kaže Kovačić, ističući ipak da se do sada stranke nisu osobito proslavile u tome. Ključne reforme koje MOST traži i koje će biti uvjet za podršku jednoj od dvije velike koalicije su:

“Reforme javne uprave i javnih poduzeća, pravosuđa te reforma monetarne politike”, ističe Kovačić, dodajući da će za pregovaračkim stolom biti čitav program MOST-a, a da je ovdje nabrojao samo minimum.

Svjesni da će im se obećavati svašta, a opet – nebitno tko ima blagu prednost

Na pitanje koliko na odluku MOST-a utječe činjenica da brojke idu u korist koaliciji Hrvatska raste, Kovačić odgovara da im “brojke nisu nikakav faktor”. Naime, SDP-ovci tvrde da su na razini države, ali čak i kad se ubroji dijaspora,, dobili između 10.000 i 42.000 glasova više od Domoljubne koalicije, zatim, stupili su u savez sa zastupnicima manjina i prirodno im inkliniraju četiri istarska glasa.

“Nebitno je koliko kome fali, samo su bitne reforme. Ma da im fali po jedan glas, mi smo ustrajni u svojim stvarima, pogotovo zato što velike koalicije idu u susrete i dogovore s minornim straničicama s minimalnom podrškom u Hrvatskoj. Naši uvjeti su jednostavni – ili reforme ili ništa”, kaže Kovačić, dodajući da je svjestan da mogu očekivati da će im se obećati ama baš sve zauzvrat za podršku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.