Banožić: U idućih nekoliko dana odluka o borbenim avionima

Vijesti 20. svi 202114:12 > 14:15
Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u četvrtak, nakon održane sjednice Vijeća za obranu, kako očekuje da će u idućih nekoliko dana, odnosno do datuma 30. obljetnice oružanih snaga, biti donesena konačna odluka o odabiru ponuđača za višenamjenske borbene zrakoplove.

Ministar je izvijestio da se na Vijeću za obranu razgovaralo o zaključcima rada međuresornoga povjerenstva koje je izradilo dokument za validaciju mogućih opcija za nabavu višenamjenskoga borbenog zrakoplova.

VEZANE VIJESTI

“Danas je Vijeće upoznato s tim zaključcima i ide se u daljnju proceduru. Moje je očekivanje da ćemo u idućih nekoliko dana, do datuma 30. godina obilježavanja oružanih snaga, imati konačnu odluku iz koje ćete saznati o kojemu je avionu riječ”, rekao je novinarima Banožić uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara jesu li odabrali američku ili francusku ponudu, ministar nije odgovorio već je naglasio da je Vijeće o tomu razgovaralo i razmatralo to pitanje, istaknuvši da će odluku donijeti Vlada.

Konstruktivan susret premijera i predsjednika

Novinare je zanimalo i kakav je bio susret predsjednika Vlade i Republike, a po Banožićevim riječima, susret je bio konstruktivan s jasnom temom.

Podsjetio je da predsjednik Vlade i Republike dogovaraju teme susreta na temelju zakona. “Osim samoga sastavljanja poziva, sve daljnje aktivnosti koje se događaju na sastanku događaju se između dva aktera koja su definirana Zakonom o obrani, i u tom tonu je završio razgovor”, istaknuo je Banožić.

Na novinarsko pitanje o eventualnom pritisku američkih i francuskih ponuđača na njega kao ministra, Banožić je ustvrdio “kako nikada nije osjetio pritisak oko ni jedne teme, pa tako ni oko teme borbenih zrakoplova”.

Na pitanje jesu li ponuđači pokušali promijeniti cijenu svojih ponuda, ministar je odgovorio da u postupku postoji dio naveden kao “best and final offer”, odnosno najbolja i posljednja ponuda, gdje su ponuđači imali priliku dati konačnu ponudu.

Tvrdnje novinara da se predsjednik Vlade i Republike prepucavaju preko medija, a kada se susretnu o tome ne raspravalju, Banožić je prokomentirao riječima kako “to ne bi nazvao prepucavanjem”.

“Ja bih rekao da predsjednik Vlade odgovara na nešto što ga netko pita, traži ili u javnosti iskomentira na način koji je najčešće neprimjeren”, istaknuo je Banožić.

Komentirao je i rezultate lokalnih izbora u Vukovarsko-srijemskoj županiji, naglasivši da očekuje pobjedu, te da je Damir Dekanić ostvario snažan rezultat.

“Prvi krug bio je specifičan jer smo imali veliki broj nezavisnih kandidata koji su se u jednom trenutku i udružili, ali plan im nije prošao”, rekao je ministar.

Ocijenio je da je HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji pobjednik, istaknuvši kako je “sigurno da smo preliminarno razgovarali sa svim akterima koji su ušli u Županijsku skupštinu i tako imamo osiguranu i stabilnu većinu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar