Čavajdina odvjetnica: Beroš ne govori istinu

Vijesti 06. svi 202214:10 > 14:212 komentara
Izvor: N1

Ministar Vili Beroš danas je održao presicu o slučaju trudnice Mirele Čavajde kojoj ne žele prekinuti trudnoću iako joj je rečeno da beba ima golem tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili biti biljka.

Beroš je na pressici rekao kako se sastalo stručno povjerenstvo i da je njihov stav da se dijete treba pokušati liječiti.

Kazao je i da do sada od Čavajde ili njene odvjetnice nisu stigle žalbe na prvostupanjske odluke kojima se trudnici uskratio prekid trudnoće, što je preduvjet za pokretanje drugostupanjskog postupka. Taj postupak podrazumijeva sazivanje komisije koja bi trebala donijeti konačnu odluku.

Reakcija odvjetnice

Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić reagirala je na izjave ministra Beroša.

VEZANE VIJESTI

“Prigovori se pripremaju i bit će podneseni u roku koji je predviđen zakonom, vjerojatno već danas”, rekla je Jurić za Index o Beroševoj izjavi da žalba, odnosno zahtjev za drugostupanjskom komisijom još nije podnesen.

Jurić je otkrila još jednu informaciju – i Petrova bolnica je odbila zahtjev i to za prijevremenim porodom, a ne prekidom trudnoće. “Petrova je jutros poslala da odbija zahtjev, ali su naveli da odbijaju zahtjev za prijevremenim porodom, a mi smo tražili prekid trudnoće. Značajna je razlika između ta dva pojma”, govori Jurić.

“Stvari koje Beroš govori uopće ne pišu u zakonu”

S Indexa su Jurić pitali i o Beroševoj izjavi da liječnici smatraju da se dijete treba roditi i da ga se treba pokušati liječiti.

“Koliko sam shvatila, Beroš govori otprilike da će se dijete roditi živo i da ga se može liječiti. To su sve stvari koje u zakonu uopće ne pišu. U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane”, rekla je za Index Jurić.

Kazala je i da Beroš ne govori istinu.

“Beroš nije rekao istinu da je Mirela Čavajda dobila psihološku pomoć na Svetom Duhu, nije je dobila. Nije istina i da nema hidrocefalusa jer se u nalazima spominje hidrocefalus”, zaključila je odvjetnica Mirele Čavajde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar