“Dobronić nema potporu među sucima, nadam se da će s politikom dobro surađivati”

Vijesti 08. tra 202217:04 > 19:21 0 komentara
N1

Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu u N1 Newsroomu govorio je o sudovima i sudskim procesima.

Predsjednik Vrhovnog suda, sudac Radovan Dobronić sastavio je dopis i uputio ga Državnom sudbenom vijeću (DSV). Maršavelski smatra da je Dobronićeva inicijativa popunjavanja upitinika dobra jer “uvijek treba razmišljati kako poboljšati pravosuđe”.

“Ispravan je put da se konzultirate sa sudionicima koje regulirate. Kroz jedan ovakav upitnik dobro je prikupiti informacije ako želite regulirati neko područje. Na taj način ne namećete rješenja odozgo”, rekao je.

Visoki kazneni sud oglušio se na upitnik, koji je sporan sucu Ivanu Turudiću, no većina sudova ga je popunila. “Neka pitanja doista zadiru u ozbiljne probleme vezane za obnašanje sudačke dužnosti, kao što je honorarni rad izvan sudnice. Pa pitanja tužbi protiv medija, znamo da je HND objavio da imamo skoro tisuću tužbi protiv novinara  i da se izriču visoke naknade štete, iako je Europski sud za ljudska prava rekao da treba biti oprezan s obzirom na to da suci trebaju trpiti javnu kritiku vezano za suđenje i obnašanje dužnosti”, komentirao je.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče arbitraža koje suci provode, kaže da suci ne bi smjeli davati pravne savjete, ali arbitraža je poseban vid angažmana i teško mu je reći: “Najbolji arbitri jesu suci, imali bismo problem sastaviti arbitraže.”

Osvrnuo se i na pitanje nepotizma. “Ne treba nikoga isključivati, treba gledati objektivno kako obnašaju posao bez obzira na rodbinske veze i u kojem trenuku je sudac stupio na dužnost.”

“Nije problem utjecaj politike na sudstvo nego u centrima moći u sudstvu”

Istaknuo je da neki suci “ne žele ići na usavršavanja jer im se to ne isplati i tu bi se to trebalo mijenjati, a u tome bi trebao suodlučivati i ministar pravosuđa.” Što se tiče pravila za napredovanje sudaca, kaže da je i “javnost svjesna da nije problem utjecaj politike na sudstvo nego u samom sudstvu, u centrima moći u sudstvu.”

“Veće ovalsti treba dati ministru pravosuđa”, ponovio je.

Slaže se s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je rekao da je “pravosuđe država u državi”. “Postoji zatvoreni krug i malo tu možete utjecati. Problem je i s edukacijama sudaca, imate suce koji educiraju druge suce… Trebamo raditi na sinergiji teorije i prakse, ako samo praksa educira, greške se ponavljaju”, komentirao je Aleksandar Maršavelski.

“Stegovni postupak Jelenića upitan”

Smatra da je reforma DSV-a dobra ideja, dodavši da bi bilo bolje da je drugačiji odnos unutar DSV-a.

Odvjetnica Vesna Alaburić jučer je u Newsroomu rekla da treba postaviti pitanje objektivnosti na procese u Državnom odvjetničkom vijeću koje otvara šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek jer većinu u DOV-u čine njezini zaposlenici. “Slažem se, i sam sam dosta kritičan prema tom slučaju, nije baš to jasno… Slažem se da je članstvo u masonskoj udruzi bilo za ostavku, ali stegovni postupak je upitan – nemate dovoljnu pravnu podlogu, nigdje nije izričito zabranjeno takvo postupanje”, prokomentirao je Maršavelski slučaj Dražena Jelenića.

Na pitanje smatra li da će Dobronić uspjeti progurati zakonske izmjene, odgovorio je: “Ne može sam mijenjati zakon, mora surađivati s ministrom pravosuđa. Problem je što sudac Dobronić nema jaku potporu među sucima, pogotovo na Vrhovnom sudu”, rekao je i dodao da se nada kako će barem s politikom dobro surađivati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!