Epidemiologinja HZJZ-a objasnila zašto je važno cijepiti se čim prije

Vijesti 26. srp 202109:25 > 09:38 0 komentara
N1

Nova epidemiološka ograničenja stupila su na snagu na Jadranu. Već se odgađaju velika događanja, a nove mjere na snazi će biti do 15. kolovoza. O epidemiološkoj situaciji i cijepljenju, za Novi dan govorila je Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja HZJZ-a.

“Okupljanja su zaista visoko rizična i ova mjera stožera – da se dolazi s covid potvrdom, preboljenjem ili testom – zaista je važna”, rekla je epidemiologinja osvrnuvši se na nove mjere na Jadranu.

Kaže da će se na nadolazećim koncertima organizatori morati pridržavati svih mjera: “Ljudi znaju da su ti događaji visokorizični. Svima je u interesu da se obolijevanje svede na najmanju moguću mjeru”.

VEZANE VIJESTI

Učinkovitost cjepiva je visoka, govori Zvjezdana Lovrić Makarić, istaknuvši kako nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito: “Ipak, razvoj infekcije značajno je manji nego kod osoba koje nisu cijepljene.”

Sve ovisi o našem pridržavanju mjera, dodala je.

Delta varijanta preuzela vodstvo, alfa još uvijek prisutna

“Kad gledamo kontekst epidemiološke situacije, nije dobro. Trend porasta može se objasniti i kao posljedica varijante koja kruži – delta soja. Cilj je da se trend porasta smanji. Delta je preuzela vodstvo u Hrvatskoj – 86 posto sekvenciranih uzoraka pripada delta soju, a alfa soj čini oko 15 posto. Oba soja su visoko zarazna.

Među oboljelima je najviše mlađe populacije – od 20 do 40 godina. Kaže da je riječ o osobama koje su bile izložene infekciji uglavnom na javnim okupljanjima. Što se tiče cijepljenih, od hospitalizranih s covidom tek je šest posto dobilo obje doze, rekla je epidemiologinja.

Prokomentirala je i kakva bi nam epidemiološka situacija mogla biti.

“Imamo nesretnu okolnost – prisutnost delta varijante. Po mojoj procjeni, brojke će ići gore. Ali, kako sam već napomenula, sve ovisi o našem pridržavanju mjera”, govori.

Kaže da se treba cijepiti jer je jesen blizu

Objasnila je zašto je važno cijepiti se čim prije.

VEZANA VIJEST

“Jesen je vrijeme kada iz otvorenih prostora prelazimo u zavorene, koji su slabo ventilirani. Cjepivo protiv delta varijante je učinkovito, ali prema nekim istraživanjima, učinkovitije je nakon druge doze, od primitka koje treba proći dva tjedna za potpunu zaštitu. Jesen će skoro doći i dvije doze su potrebne za potpunu zaštitu, kao i ova dva tjedna da budemo potpuno zaštićeno”, rekla je.

Jednu dozu cjepiva dosad je primilo 48 posto odrasle populacije. “Da su brojke veće, možda bi i mjere bile relaksiranije”, komentirala je Lovrić Makarić.

Ističe da su motivi za necijepljenje različiti: “Ljudima bi trebalo prilagođavati različite poruke, kako bi doprijele do svih.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!