Gost Intervjua tjedna TNT-a rektor Zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić

Vijesti 01. tra 202313:35 0 komentara
N1

Đakovački nadbiskup Đuro Hranić napokon se ispričao žrtvama, vjericima i cjelokupnoj javnosti zbog relativiziranja slučaja župnika optuženog za pedofiliju i očiglednih propusta u svojim postupcima.

“Tek ovih dana sam uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio”, priznao je Hranić dok se njegova odgovornost propituje u Vatikanu. Ima li i kaznene odgovornosti u ovom slučaju, kakav je položaj svećenika u našem kazneno-pravnom poretku i je li sustav dobro posložen kada je riječ o procesuiranju pedofilije? Za TNT govori profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Aleksandar Marševelski.

Šest mjeseci nakon što je i formalno preuzeo dužnost od kontroverznog Damira Borasa, gost Intervjua tjedna TNT-a je rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić. Što donosi novi statut Sveučilišta i zašto se njime zabranjuje relativizacija neovisnosti? Kako će se razriješiti slučaj rastrošne dekanice PBF-a, a kako dekanice na Hrvatskim studijima koja još nije potvrđena? Koji je smjer novog rektora i koje goruće probleme obećava riješiti do kraja godine – pogledajte u Intervjuu tjedna.

I ove nedjelje nastavljamo pratiti borbu osoba s invaliditetom za veća prava, nakon što je ovaj tjedan Sabor raspravljao o Zakonu o osobnoj asistenciji. Više od 30 godina trebalo je hrvatskoj državi da donese prvi specijalizirani zakon koji se odnosi na populaciju osoba s invaliditetom i kojima im se jamči pravo na osobnog asistenta. Kako i pod kojim uvjetima u TNT dvoboju raspravljat će Nada Murganić (HDZ) i Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Prosvjedi u Izraelu ne jenjavaju unatoč najavi premijera da će pauzirati pravosudnu reformu koja je tisuće izvela na ulice. Je li Benjamin Netanyahu ustuknuo ili je samo uzeo predah za novi udar? Što se može očekivati u narednim danima? O prosvjedima u Izraelu i borbi za demokraciju u TNT-u govori bivši veleposlanik te države u Hrvatskoj Ilan Mor.

Iz Bruxellesa donosimo razgovor sa zastupnicom SDP-a i potpredsjednicom Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Biljanom Borzan o borbi za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova, bolju mogućnost popravaka i dostupnije rezervne dijelove.

Aktualne teme analiziramo s kolegama Adrianom De Vrgnom (RTL) i Domagojem Novokmetom (N1 televizija).

Budite uz TNT i Milu Moralić, nedjeljom od 9 do 12 sati, samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!