Izdana upozorenja i za utorak, očekuju se olujni udari vjetra

Vijesti 27. ožu 202322:02 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Stigla je velika promjena vremena zbog koje je DHMZ izdao posebno upozorenje. Vjetar je danas diljem zemlje radio probleme i nanio materijalne štete.

Za sutra, 28. ožujka, izdano je crveno upozorenje na vjetar za Velebitski kanal i srednju Dalmaciju te narančasto upozorenje za područje riječke i splitske regije, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne i južne Dalmacije.

Crveno upozorenje upućuje na vrlo jaku, mjestimice olujnu buru.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Također, budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručuju stručnjaci.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u utorak nas očekuje ne posve stabilno i dalje razmjerno vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti ujutro mjestimice slab mraz, a uz dnevni razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne lokalni pljuskovi kiše ili snijega, osobito u Slavoniji. Ponekog kratkotrajnog pljuska može biti i duž obale. Vjetar umjeren, u Slavoniji i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena do jaka bura s olujnim i orkanskim udarima slabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u Dalmaciji i dalje s olujnim udarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!