Kekin o dogovoru liječnika: Izbjegnut je štrajk, ali pomaka u zdravstvu nema

Vijesti 12. tra 202320:21 0 komentara
N1

Dogovor liječničkih udruga s premijerom Plenkovićem možda riješava status liječnika, ali definitivno nije izlječenje problema hrvatskog zdravstva, upozorila je saborska zastupnica Ivana Kekin (Zeleno lijevi blok) u Newsroomu N1.

“To znači samo da se izbjeglo akutno samozapaljenje hrvatskog zdravstvenog sustava. Cijelo vrijeme upozoravamo – sve da se ispune svi, do zadnjeg zahtjeva hrvatskih lječničkih udruga – čije je legitimno pravo da brinu za status liječnika – to neće imati drastičan utjecaj na funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini”, kaže Kekin.

A to funkcioniranje je takvo, ističe, da pučka pravobraniteljica u svom izvješću jasno kaže da se najveći dio prijava građana za kršenje njihovih prava tiče područja zdravstva.

“Građani masovno prijavljuju da ne mogu ostvariti zdravstvenu uslugu, da ne mogu doći do liječnika, da nema liječnika nigdje u blizini, da su liste čekanja takve da će građanin prije tri puta umrijeti nego doći na red”, istaknula je Kekin. Beroševa reforma, kaže, neće pridonijeti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu.

“Premijer može bajati bajke koje hoće! Hrvatski građani žive u prosjeku tri godine kraće od građana EU-a, drugi smo po smrtnosti u EU-u od karcinoma, istodobno 11 posto plaćamo više lijekove protiv malignih bolesti nego u prosjeku EU-a, 18.000 ljudi je umrlo od covida, primarna zdravstvena zaštita je kadrovski devastirana. To je hrvatsko zdravstvo i to se ovim dogovorom neće riješiti”, zaključuje Kekin dodajući da je hrvatsko zdravstvo devastirano te da bilo kakav dogovor oko plaća i statusa liječnika i sestara ne riješava problem lošeg upravljanja zdravstvenim sustavom koji se, u konačnici, slama na leđima pacijenata.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!