Kolarić: Teško ćemo spriječiti širenje nove varijante virusa.

Vijesti 03. pro 202122:47 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj se pojavila sumnja na prvi slučaj nove varijante koronavirusa. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju na prisustvo omikrona kod jednog pacijenta u Zagrebu, potvrdio je HZJZ.

Moguću pojavu omikrona i u Hrvatskoj komentirao je epidemiolog Branko Kolarić.

VEZANA VIJEST

“Mislim da ćemo teško spriječiti širenje nove varijante virusa. Preduvjeti za to bili bi pravovremeno detektiranje zaraženih (sustav rutinskog testiranja trebao bi se prilagoditi tako da detektira omikron varijantu) te efikasno praćenje kontakata”, rekao je Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

“Zbog velikog broja zaraženih i čestog prikrivanja kontakata od strane zaraženih, propušta se dosta ljudi koji bi trebali biti u karanteni i mogu širiti i novu varijantu virusa. Karantenu bi za novu varijantu trebalo produžiti na 14 dana. Dok smo imali manji broj zaraženih, sustav praćenja kontakata je puno bolje kontrolirao epidemiju. Sada možemo samo smanjiti prijenos nove varijante, no u trenutnim okolnostima teško ćemo moći eliminirati prijenos, kazao je Kolarić, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!