Lokalni izbori glavna tema u Saboru: Najnezadovoljniji su opet ostali doma

Vijesti 19. svi 202111:02
Izvor: N1/ilustracija

Lokalni izbori bili su u srijedu glavna tema u Hrvatskom saboru na koju su se referirali saborski zastupnici u slobodnim govorima, pozivajući na reformu izbornog zakonodavstva, ali i upozorivši na primjenu dvostrukih mjerila tijekom epidemije i malu izlaznost birača.

Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika GLAS-a i Centra ustvrdila je da rezultati lokalnih izbora pokazuju ‘buđenje svijesti’ kod građana da se vlast može mijenjati te pozvala oporbu na dijalog u Saboru o reformi izbornog zakonodavstva i teritorijalnog ustroja Hrvatske. „Tri godine su pred nama da reformiramo izborno zakonodavstvo i reformiramo izborne jedinice tako da budu ustavne, pravedne i da svaki glas podjednako vrijedi, da smanjimo broj gradova , županija i općina”, kazala je .

Orešković je također rekla da “čestita svim novim progresivnim snagama što su ulaskom u drugi izborni krug ugrozili opstanak okoštalih i koruptivnih struktura postojeće vlasti”.

Andreja Marić (Klub zastupnika SDP-a) upozorila je na primjenu dvostrukih mjerila Stožera civilne zaštite tijekom lokalnih izbora, odnosno dozvolu prelaska granice bez dotadašnjih epidemioloških kriterija. „Kakva se poruka time šalje javnosti, kako očekivati da će se ljudi pridržavati mjera kada se odlukama ismijava sve nas”, upitala je Marić.

Podsjeća kako je struka poručila da se zbog takve odluke očekuje porast broja zaraženih u iduća tri tjedan. „No vladajući slušaju samo poruke koje im političke odgovaraju”, ustvrdila je Marić.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) ukazao je, pak, na malu izlaznost birača na lokalne izbore. „Najnezadovoljniji su opet ostali doma”, kazao je Hrelja i dodao kako će opet obećanja biti „božićna, a realizacija posna”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar