Možemo! i SDP slažu tim za pregovore o formiranju vlasti

Vijesti 19. svi 202109:46 > 10:141 komentar
Izvor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pregovori i dogovori o formiranju zagrebačke gradske vlasti između Možemo! i SDP-a u punom smislu te riječi počet će nakon drugog kruga izbora, a u srijedu se trebaju sastati čelnici dviju političkih stranaka kako bi dogovorili timove za buduće pregovore, piše u srijedu Jutarnji list.

Premda je ključna njihova suradnja u Zagrebu, razgovori će biti širi jer SDP očekuje podršku platforme Možemo! svom kandidatu za gradonačelnika Varaždina Nevenu Bosilju, koji je ušao u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, kao i podršku Marku Filipoviću koji se također u drugom krugu bori za gradonačelnika Rijeke.

Dođe li do šireg dogovora, SDP će vjerojatno podržati Suzanu Jašić, bivšu direktoricu GONG-a, sada kandidatkinju Možemo! za gradonačelnicu Pazina koja je ušla u drugi krug s kandidatom IDS-a.

Što se Zagreba tiče, SDP je već podržao Tomaševića u drugom krugu (njihov kandidat Joško Klisović još je u izbornoj noći pozvao svoje birače da 30. svibnja daju glas Tomaševiću), dok su iz Možemo! više puta javno rekli da u Skupštini očekuju suradnju s SDP-om.

Skupština ima 47 zastupnika, a Možemo! s osvojena 23 mandata i SDP sa svojih pet čine uvjerljivu većinu. Pitanje je, međutim, kako će se raspodijeliti dužnosti.

Premda iz vodstava obiju stranaka poručuju kako nema šanse da pregovori o raspodjeli pozicija počnu prije 31. svibnja “jer izbori nisu završeni, jer ljudi još nisu glasali, a prioritet je dobiti izbore”, ipak se probijaju neslužbene informacije o mogućim pregovaračkim pozicijama.

Tako, prema neslužbenim informacijama, u SDP-u očekuju mjesto predsjednika Skupštine. Iz nekih prijašnjih razgovora s čelnicima platforme Možemo! proizlazi kako su i oni prije svega zainteresirani za stabilnu većinu, a dosadašnje odnose sa SDP-om i Joškom Klisovićem kao njihovim kandidatom za gradonačelnika ocjenjuju vrlo korektnima, donosi Jutarnji list.N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar