N1 na granici sa Slovenijom: “Gužve su velike, sve podsjeća na ono kako je bilo nekada”

Vijesti 21. lis 202310:44 5 komentara
Sobotainfo/F.A. Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

U ponoć je počelo kontroliranje hrvatsko-slovenske granice, što znači da se više ne može prelaziti bez prisustva policije i ikakvih kontrola kao što je to bio slučaj posljednjih gotovo deset mjeseci koliko je Hrvatska u Schengenu.

Za početak, mjere će trajati deset dana, ali može se produžiti. Naši reporteri Vanja Kranic i Ranko Stojanac su na prijelazima Harmica – Rigonce, odnosno Kaštel – Dragonja te s lica mjesta govore o tome kako se promet odvija i na što treba obratiti pažnju u ovom “novom normalnom”.

“Slovenska policija bi trebala biti nešto blaža na graničnim prijelazima za državljane Slovenije i Europske unije, ne i za državljane trećih zemalja. Ako nekoga ulove, bit će u prekršaju, odnosno, vratit će ih. Trenutno gužve nema, a pripadnici policije su se pojavili u ponoć. Dokumente provjeravaju, ali ne strogo. Neke i propuste. Isto tako, kažu da na ovoj vrsti graničnih prijelaza, a njih je 12, neće non stop biti policije”, rekla je Vanja Kranic.

Dok na prijelazima kao ovaj, druge kategorije, nisu očekivane gužve, na onima prve kategorije moglo bi biti gužvi. Jer, državljani trećih zemalja mogu granicu prelaziti na 12 cestovnih i sedam željezničkih prijelaza. Na njima je policija prisutnija, a kontrole strože.

N1

“Po dvojica pregledavaju vozila, stvorila se velika gužva i vidimo da su zaustavljanja i kontroliranja prava, kao nekad. Gleda se uglavnom strane državljane. Čak i one s njemačkim registracijama. Sve izgleda ozbiljno, baš kao nekad. Činjenica je i da će Slovence ovo koštati jer moraju reaktivirati 500 do 600 ljudi, kao i informatički sustav za uspostavu kontrole”, kazao je Ranko Stojanac.

Slovenija nije jedina zemlja šengenskog prostora bez unutarnje kontrole granica koja ih je ponovno privremeno uvela. Zbog migracijskog pritiska, ali i nakon nedavnog atentata u Bruxellesu i u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, devet zemalja nedavno je uvelo ili odlučilo proširiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare