Milošević o ZDS-u: Treba ići prema jasnim i nedvosmislenim zakonskim rješenjima

Vijesti 25. kol 202108:20 > 12:31 2 komentara
Edina Zuko/PIXSELL/ilustracija

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine šibensko - kninske županije danas organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina.

Komemoracijaje održana s početkom u 11 sati u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavljena je u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obilježja postavljenog za tamošnje žrtve.

Uz potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića, Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a i Anje Šimprage, saborske zastupnice SDSS-a, na komemoraciji je uz mještane Plavnoga i Grubora sudjelovao i Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije te predstavnici Grada Knina i županije šibensko – kninske.

U ovih godinu dana nisu se napravili nekakvi tektonski pomaci, teško je nakon 26 godina napraviti revolucionarne iskorake, ljudi su stvorili živote negdje drugdje. Na primjeru Grubora htjeli smo kao Vlada pokazati da stojimo iza svojih riječi i da stvaramo preuvjete za povratak stanovništva. Tu imamo podršku lokalne samouprave, županije i Grada Knina, rekao je Milošević.

Govoreći o zabrani pozdrava Za dom spremni, Milošević je rekao da on dugi niz godina opterećuje društvo. “Stav je i dogovor i na razini Vlade i koalicije da razgovaramo najesen o inicijativi Židovske općine, da vidimo na koji način možemo djelovati kao država, jer smo svi stava da se radi o nedopuštenom pozdravu”, rekao je Milošević, dodavši da treba ići prema jasnom i nedvosmislenom zakonskom rješenju.

“Vidimo neuravnoteženu sudsku praksu i mislim da bi bilo dobro pomoći sudovima da imaju jasan zakonodavni alat prilikom postupanja u takvim predmetima”, rekao je Milošević.

Podsjetimo, u Gruborima 25. kolovoza 1995. pripadnici ATJ Lučko su počinili zločin nad šestero srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš (Marka) Grubor, r. 1915., ustrijeljen u obiteljskoj kući, tijelo pronađeno pored kreveta; Marija Grubor, r. 1905., spaljena u obiteljskoj kući; Milica (Steve) Grubor, r. 1944., ustrijeljena, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Jovo (Jovana) Grubor, r. 1930., usmrćen uslijed nanešenih ubodno reznih rana, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Đuro (Luke) Karanović, r. 1954., ustrijeljen iza jedne kuće u zaselku; Jovan (Damjana) Grubor, star 73 godine, nepoznata sudbina, pretpostavlja se da je njegovo tijelo izgorjelo u kući.