Ne prestaju reakcije na porez na nekretnine: “Sada bi otimali i naše domove!”

Vijesti 01. ruj 202409:28 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL/ilustracija

Još uvijek se ne stišavaju reakcije na uvođenje poreza na nekretnine, a ovim potezom nezadovoljni su i u Bloku Umirovljenici zajedno, navodeći da je ovo samo razlog više za najavljeni prosvjed. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Dok se 90-ih branila domovina uz velike žrtve i pretrpljena razaranja Vlada HDZ-a je rasprodala tvornice, ponajviše tajkunima bliskima vlasti, i tako uništila stotine tisuća radnih mjesta. No kako nekima nikada nije dosta bogatiti se na tuđoj nevolji sada nam umjesto obećanog blagostanja žele oteti i naše domove, pa tako Vlada umjesto da smanji želi uvesti nove poreze što će mnoge građane prisilili na rasprodaju djedovine ili onoga u što su desetljećima ulagali kako bi teškom mukom zarađeno i ušteđeno zaštitili od inflacije.

Sve ove godine Vladi nije palo na pamet oporezivati banke koje su ostvarivale nenormalno velike ekstraprofite koje su „zaradili“ namećući našim građanima često i dvostruko veće kamate no što su bile kamate za njihove domicilne klijente. Vladi nije ni na kraj pameti oporezovati imovinu za koju vlasnik, gotovo u pravilu blizak ili vezan uz političke strukture, nema pokrivenost u prihodima ili ne može dokazati da je legalno stečena. Opravdanja koja servira Vlada kako će uvođenje poreza na nekretnine rezultirati padom cijena stambenih prostora odnosno natjerati špekulante da spuste cijene nekretnina, stanova posebno, je toliko promašeno da bi se svaki ozbiljan ekonomski analitičar posramio izjaviti tako nešto javno.

Porez na nekretnine u osnovi predstavlja dodatni financijski teret za građane, posebno za one koji su već u teškoj ekonomskoj situaciji poput umirovljenika, ali i radnika sa malim primanjima. U zemlji gdje sa mirovinama jedva preživljava više od 50% umirovljenika, a plaće zaposlenika niske, uvođenje dodatnog poreza na nekretnine koje mnogi Hrvati posjeduju, često kao imovinu u koju su cijeli život ulagali ili pak naslijedili, će samo dovesti do daljnjeg osiromašenja građana. Nekretnine su često naslijeđene od predaka i predstavljaju simbol sigurnosti i obiteljskog nasljeđa a ne bogatstva na koje bez ikakve logike Vlada želi natovariti porez. Uvođenjem poreza na nekretnine, mnogi ljudi će se naći u situaciji da moraju prodati svoju imovinu jer si neće moći priuštiti plaćanje poreza, što je nepravedno i socijalno neodgovorno.

Na kraju, potpuno se slažemo sa mnogim stručnjacima koji smatraju da bi se proračunski problemi, ako ih uistinu ima, trebali rješavati na drugi način, prvenstveno kroz smanjenje nepotrebnih državnih troškova, borbom protiv korupcije uz poboljšanje efikasnosti javne uprave. Uvođenje poreza na nekretnine za Vladu predstavlja najlakši, ali je i najnepravedniji način da se napuni državna blagajna, način koji potpuno ignorira stvarne probleme i potrebe građana. Vlast bi trebala osluškivati glasove građana i pronaći alternativne načine za postizanje fiskalne stabilnosti, umjesto da dodatno opterećuje već ionako preopterećeno stanovništvo.

Vlada svojim ponašanjem, posebno od početka ovog trećeg mandata, potpuno lišena empatije i socijalne osjetljivosti kao da je odlučila sve brutalnije izrugivati se građanima, no netko je u svojoj obijesti izgleda zaboravio da svakoj sili prije ili kasnije dođe kraj pa će tako i Vladi AP-a koja svojom najavom novog poreza daje samo razlog više za najavljeni prosvjed…”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!