Pavić Šimetin objasnila u kojem slučaju zaraženi mogu ranije prekinuti izolaciju

Vijesti 13. tra 202219:11 0 komentara
N1

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin bila je gošća Dnevnika N1.

Nakon što je HZJZ u srijedu izvijestio da se ukida karantena za kontake, Pavić Šimetin napominje da usprkos tome kontakti trebaju paziti na svoje ponašanje.

“Tako da nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i da izbjegavaju okupljanja, pogotovo s onima koji su rizični. Trebaju se samotestirati 5. dan kako bi vidjeli da se ne radi možda o asimptomatskoj zarazi. Zbog činjenice da se smanjuje broj novooboljelih, smatramo da je ovo sad primjerena mjera i nešto što će donijeti dovoljnu razinu sigurnosti”, rekla je.

Napominje da se pravila o karanteni odnosi na ljude koji nisu pozitivni i nemaju znakove bolesti.

“Za osobe koje su pozitivne, kod njih i dalje vrijedi izolacija. Oni koji su završili cijepljenje ili su preboljeli 7 dana, a oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli to je 10 dana. Oni mogu tu izolaciju prekinuti 5. dan od prvog pozitivnog nalaza, odnosno testirati se i ako su negativni, prekidaju odmah izolaciju”, pojašnjava.

Govoreći o cijepljenju četvrtom dozom, kaže da ono kreće već danas.

“Naši građani koji imaju 80 i više godina mogu doći po 4. dozu ako je prošlo 4 mjeseca od treće doze. U domovima za starije će trebati par dana da se to organizira”, kazala je.

Usprkos manjem broju oboljelih i povoljnoj epidemiološkoj situaciji, naglašava da uvijek ima razloga za cijepljenje.

“Mi imamo milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva. Relativno nedavno sam gledala podatke za osobe iznad 80 godina, imamo 36 tisuća osoba koje nisu primile niti jednu dozu cjepiva. Ova povoljna epidemiološka situacije je donekle smanjila interes. Iskustvo nam je pokazalo da oni koji prime prvu dozu, vide da to nije nikakav problem i da je to vrlo jednostavno”, rekla je Pavić Šimetin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!