Počelo masovno cijepljenje u Zagrebačkoj županiji

Vijesti 08. svi 202117:12 0 komentara
Unsplash / ilustracija

U devet gradova Zagrebačke županije u subotu je krenuo treći krug masovnog cijepljenja te bi se do kraja vikenda trebalo cijepiti 20 tisuća ljudi, a do kraja svibnja u Zagrebačkoj županiji bar jednom dozom procijepit će se 63 posto stanovnika.

Kako je priopćeno, kao što je to bilo i prethodna dva puta, bez gužve i čekanja, u subotu od 8 sati krenuo je treći krug masovnog cijepljenja u svih devet gradova na području Zagrebačke županije. Tijekom subote, u planu je na devet posebno organiziranih punktova cijepiti 10 tisuća ljudi, a isti broj osoba trebalo bi biti cijepljeno i u nedjelju, 9. svibnja.

Stanovnicima Zagrebačke županije ovog vikenda na raspolaganju je 15 tisuća doza cjepiva Pfizer te pet tisuća doza Astra Zenece.

VEZANE VIJESTI

Za kontaktiranje ovako velikog broja ljudi pobrinuli su se liječnici i medicinske sestre u ordinacijama obiteljske medicine s područja Zagrebačke županije. U subotu je na terenu 195 zdravstvenih djelatnika – 49 liječnika, 65 sestara i 81 administrator, kao i velik broj članova Crvenog križa, civilne zaštite i javnih službi.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije Leo Šunjić u subotu ujutro obišli su punktove u Samoboru i Svetoj Nedjelji, te tom prilikom ocijenili kako sve funkcionira besprijekorno.

“Dva prethodna kruga masovnog cijepljenja su prošla besprijekorno. Prvi put smo cijepili u jednom danu 4,5 tisuća ljudi, drugi put 7,2 tisuće, a ovaj vikend kroz dva dana imamo želju procijepiti 20 tisuća ljudi”, rekao je župan Kožić. Najavio je slična masovna cijepljenja kroz cijeli svibanj koja bi, ukoliko interes stanovnika bude dobar kao do sada, mogao rezultirati da na kraju mjeseca 63 posto stanovnika Zagrebačke županije bude procijepljeno bar jednom dozom.

Spomenuo je i kako je milijuntu dozu cjepiva u RH, i to Astra Zenece, primila osoba s područja općine Rugvice u Zagrebačkoj županiji.

Na području Zagrebačke županije trenutno je procijepljeno 23,6 posto stanovnika. Prema riječima ravnatelja Šunjića, broj starijih od 65 i kroničnih bolesnika koji nisu dobili cjepivo gotovo je zanemariv, što se može vidjeti i na punktovima, na kojima se cijepi radno aktivno stanovništvo, s obzirom da je Zagrebačka županija u trećoj fazi cijepljenja.

“Tijekom svibnja plan je na posebno organiziranim vikend punktovima cijepiti 74 tisuće stanovnika, te dodatnih 67 tisuća u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, u posebnim ambulantama te putem mobilnih timova”, kazao je Šunjić.

Novo masovno cijepljenje najavljeno je za subotu, 15. svibnja, kada bi trebalo biti cijepljeno još 10 tisuća ljudi.

“Nadamo se da će svijest građana kao i do sada ostati na viskom novu i da će se odazvati na naše pozive, jer u lipnju stiže novih 107 tisuća doza cjepiva”, poručili su Kožić i Šunjić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.