“Puno zuji, malo meda daje”: Dvije godine Tomislava Tomaševića na čelu Zagreba

Vijesti 29. svi 202311:15 10 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Na dan 4. lipnja bit će dvije godine dana od kada Tomislav Tomašević na čelu Zagreba. Povodom dvije godine upravljanja gradom, gradonačelnik Zagreba najavio je zaokret u vezi gospodarenja otpadom, pohvalio se stabilizacijom gradskih financija, ustvrdio da je ostvario znatan suficit te najavljuje potpisivanje ugovora s Europskom investicijskom bankom za pripremu dokumentacije za energetsku obnovu 50 javnih zgrada, vrijednu 85 milijuna eura, osuvremenjavanje ZET-a i proširenje tramvajske mreže, pokretanje brownfield investicija...

No, ako se pita oporbu, Tomislav Tomašević, nije uspješan. Kažu da nije odgovoran za financijsku stabilnost, da je suficit napravio na smanjenju investicija u održavanje grada i da je propustio ispuniti u kampanji dana obećanja.

“Gradonačelnik bježi od problema kao vrag od tamjana”

HSLS-ov gradski zastupnik Kristijan Jelić smatra da se, nažalost, u ove dvije godine mandata Tomaševića ništa od predizbornih obećanja nije ostvarilo.

“Nije pokrenut niti jedan novi projekat u ove dvije godine, gdje su sortirnica, centar za gospodarenje otpadom i kompostana?”, kaže gradski zastupnik za N1.

Kaže i kako se ne nazire ni datum zatvaranja Jakuševca, ne rješavaju prometni problemi u Zagrebu te da su komunalne usluge sve gore.

Patrik Macek/PIXSELL

“A gradonačelnik bježi od problema kao vrag od tamjana i bavi se isključivo ideološkim temama. Vrhunski aktivist/kritičar se nažalost pokazao kao vrlo loš manadžer, jer Zagreb treba upravo to, iskusnog manadžera koji zna upravljati kompleksnim sustavom kakav je Grad Zagreb”, zaključuje Jelić.

“Puno zuji, malo meda daje”

A, još uvijek SDP-ov, Renato Petek smatra da je “Tomaševiću PR važniji od života”.

“Gradonačelnik se pokušavao dodvoriti građanima raznim obećanjima, sipajući ih rukava u stilu Milana Bandića, a uistinu mizerne rezultate uz pomoć PR-a pokušava predstaviti kao da je nešto uspio napraviti u posljednje dvije godine”, kaže Petek za N1.

Josip Regovic/PIXSELL

Dodaje da je sad svima jasno da je Tomašević na vlast došao potpuno nespreman, neekipiran te da se sada mogu jasno vdidjeti rezultati takvog pristupa. Podsjeća kako je Tomašević obećao da će se kad dođe na vlast “pofajtati s velikim gradskim dečkima”, vlasnicima raznih biznisa, međutim, dodaje Petek, “iz prvog potpisanog ugovora i kapitulacije pred Petrom Pripuzom, postalo je jasno da on za vođenje grada nema znanja, sposobnosti ni odlučnosti”.

“Za razliku od Milana Bandića, Tomašević je s Pripuzom za gospodarenje otpadom potpisao više ugovora koji su ukupne vrijednosti veći nego što ih je potpisao Milan Bandić u 10 godina”, tvrdi Petek.

Veli da je nevjerojatno da nakon dvije godine mandata “nitko nema ideju koji su gradonačelnikovi strateški projekti u gradu osim što je uspio reciklirati Bandićev Paromlin, odnosno problem nedostatka gradske knjižnice koji je prisutan već desetljećima”.

“Od problema u gospodarenju otpadom nema pomaka, nema konkretnih rješenja dokumenata strateške naravi i izdanih dozvola. Sve je to na razini PR-a i sipanja obećanja”, tvrdi SDP-ovac.

Također podsjeća da je Grad Zagreb jako netransparentan te da je jedan od rijetkih gradova u kojem se ne može znati kako se troši novac građana. “Tu se Tomašević ne može pozivati na bilo kakva podmetanja, jer se radi o odluci gradonačelnika kojom se naloži svim gradskim službenicima da objavljuju troškove na internetskim stranicama grada. To su napravili brojni drugi gradovi,  a u Zagrebu pomaka nema, što je u suprotnosti sa svim onim za što se Tomašević ranije zalagao”, veli Petek.

Ipak, priznaje, ono što je svakako uspjeh, što se može i dokazati, je velika umješnost u izgradnji objekata za predškolski odgoj i velikih naznaka i obćanja da će to napraviti i za školski odgoj.

“Tu će imati rezultate do kraja mandata”, kaže Petek za N1 i ističe da je jasno da od onih ključnih poruka koje je govorio, prevelikih obećanja koje je davao građanima, a koji su mu sada omča oko vrata, kao što je zatvaranje odlagališta Jakuševec, kao što je uređenje sustava gospodarenja otpadom, kao što su brojni prometni problemi, nažalost neće biti ništa i ovaj mandat će se moći tumačiti kao gubitak vremena za te segmente i gradske probleme koje tište Zagrepčane i zaključuje: “Što se tiče Tomaševićevog mandata na kraju će ispasti da puno zuji, a malo meda daje”.

“Pala mu sjekira u med”

Bivši gradski ministar financija, a sad predsjednik oporbene Bandićeve stranke, Slavko Kojić, kaže za N1 da je “Tomaševiću, što se tiče financija, upala sjekira u med”.

Objašnjava kako je od 2016. godine do prošle 2022. godine, godišnji rast prihoda od poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak u gradski proračun, po godini ulazilo, oko 120 milijuna kuna, kako koju godinu, dok je prošle godine taj prihod zbog inflacije iznosio 990 milijuna kuna. “Tomašević se hvali velikim prihodima i suficitom, ali on nije nastao zbog njegovog rada, već zbog galopirajuće inflacije te uštedama na tekućim investicijama i održavanju grada od skoro 30 posto”, kaže Kojić.

Dodaje i da rast i suficit s kojim se Tomašević hvali nije organski. “Taj rast je nastao zbog inflacije i on nema kupovnu moć”, kaže Kojić.

No, ipak veli da je inflacija pomogla Tomaševiću tako da dugove, na koje se stalno poziva, sad jeftinije otplaćuje. “Oni nisu indeksirani, odnosno, njihova vrijednost nije rasla s rastom inflacije, već je ostala ista, što znači da ih je sad jeftinije otplaćivati”, kaže Kojić i podsjeća na posljednje godine Jugoslavije kad su tijekom galopirajuće inflacije građani, koji su mogli, jeftino otplaćivali kredite za stanove, odnosno na to kako je vrijednost kredita pojela inflacija. “Ista stvar se događa i Tomaševiću”, veli bivši gradski ministar financija.

Luka Stanzl/PIXSELL

Komentirao je i Tomaševićevo negodovanje proteklih dana zbog ukidanja prireza porezu na dohodak. “Sjećam se kad se Tomašević, tada kao zastupnik u Skupštini, smijao Milanu Bandiću zbog slične situacije i licemjerno se rugao kako Bandić ne može ništa napraviti već mora čekati državu, a sad zbog države i on plače i jauče”.

No, zaključuje Kojić za N1, građanima nisu toliko bitne gradske financije koliko to da dobiju uslugu koju plaćaju, da im djeca imaju mjesto u vrtiću i da sve važnije gradske službe funkcioiniraju, a za što se trenutno ne možemo reći da je istina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ