Spasioci iz BiH spremni krenuti u Hrvatsku radi traganja za stradalima

Vijesti 29. pro 202019:05 0 komentara
Potres u Petrinji
N1

Bosna i Hercegovina ponudila je Hrvatskoj spasilačke timove za potragu za stradalima u razornome potresu, a najviši bosanskohercegovački dužnosnici uputili su izraze sućuti zbog stradalih.

Ministarstvo sigurnosti objavilo je da je ponudilo specijalizirane timove za traganje i spašavanje iz ruševina.

Dva specijalistička tima iz Federacije BiH s 42 člana i tim iz Republike Srpske s 18 spasilaca su u pripravnosti i čekaju suglasnost hrvatske vlade da se upute na pogođena područja.

Sućut predsjedniku Zoranu Milanoviću uputila su sva tri člana kolektivnog predsjedništva, a zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić izrazio je sućut premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Predsjedatelj predsjedništva Milorad Dodik naveo je kako sa žaljenjem promatra prizore koje dolaze iz Petrinje i drugih gradova Hrvatske izražavajući spremnost svoje zemlje na svaku vrstu pomoći.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović u svome je brzojavu rekao kako je s dubokom tugom primio vijest o zastrašujućem potresu koji je pogodio Hrvatsku i izazvao ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Potres se osjetio i u BiH

Potres koji je razorio Petrinju snažno se osjetio i u BiH i izazvao materijalne štete na građevinama u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i u Bosanskoj Dubici.

Uz Bosnu i Hercegovinu pomoć Hrvatskoj ponudile su i mnoge europske zemlje, kao i susjedne Slovenija i Srbija.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna pružiti “tehničku, financijsku i bilo koju drugu” pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji je oko podneva ponovno pogodio zemlju.

Europski dužnosnici Ursula von der Leyen i Charles Michel također su poslali poruke podrške Hrvatskoj i njenim građanima, a Michel je izjavio kako EU u ovim trenutcima pruža punu pomoć i podršku Hrvatima. Von der Leyen je izjavila kako je razgovarala s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te kako je Europa spremna pomoći Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!