Trećinu biračkog tijela čine umirovljenici. Evo što im obećavaju najjače političke stranke

Vijesti 08. tra 202416:55 0 komentara
Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska ima više od 1,2 milijuna umirovljenika, što je gotovo trećina stanovništva, ali i biračkog tijela. Svi oni imaju pravo glasa na izborima i u najvećem broju izlaze na birališta.

Iako su i u ranijim predizbornim kampanjama vodeće političke stranke stavljale umirovljenike i mirovine u sam vrh svojih prioriteta, čini se da je u kampanji za predstojeće parlamentarne izbore umirovljeničko pitanje prisutnije nego ranije. Nije u pitanju samo briga za najstariji dio populacije od kojih je svaki treći u riziku od siromaštva, nego i borba za ogroman broj umirovljeničkih glasova u izbornoj utrci koja bi mogla biti jednom od najneizvjesnijih do sada.

Provjerili smo stoga što pet anketno najjačih političkih stranaka nude umirovljenicima u svojim programima.

HDZ

“Dodatno ćemo povećati mirovine za 30% – na najmanje 750 eura.”

HDZ je uoči parlamentarnih izbora 2020. obećao da će umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto. Sada obećavaju rast od 30 posto. Od prošlih izbora naovamo mirovine su zahvaljujući zakonskim usklađivanjima rasle oko 35 posto, a nominalno su u oba madata vlade Andreja Plenkovića narasle za oko 240 eura. No, kritičari napominju da je taj rast “pojela” inflacija i da je udio mirovine u prosječnoj plaći pao.

U programu za ove izbore HDZ je, pak poručio da “mirovina neće mirovati”.

“Mirovine ćemo povećati za 30 posto kako bi prosječna mirovina u Hrvatskoj bila najmanje 750 eura. Pritom, uz rast od 30 posto, prosječna mirovina za osiguranika s četrdeset godina staža bit će oko 1.100 eura, a za umirovljenike s između 35 i 39 godina staža, mirovina će biti oko 935 eura. Redefinirat ćemo model usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast potrošačkih cijena”, stoji u dijelu izbornog programa HDZ-a posvećenog rastu plaća i mirovina.

“Vodeći računa o prethodnim uplatama u mirovinski sustav, uvest ćemo i dodatak za umirovljenike. Nastavit ćemo poticati dobrovoljni dulji ostanak u svijetu rada nakon 65. godine putem unaprijeđenog modela povećanja mirovine za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja, tzv. bonifikacije. Izmjenama zakona omogućit ćemo rad na pola radnog vremena i umirovljenim obrtnicima, a drugim samostalnim obveznicima uplate doprinosa uz istovremenu isplatu mirovine kako bismo što većem broju naših umirovljenika omogućili ostvarivanje dodatnog prihoda. Izmijenit ćemo model usklađivanja visine mirovina u odnosu na porast plaća i rast potrošačkih cijena kako bi omjeri bili povoljniji za građane. I dalje ćemo ulagati u Centre za starije osobe i u razvoj izvaninstitucijskih usluga za starije. Briga za starije ostaje prioritetna u našoj politici”, stoji također u HDZ-ovom izbornom programu.

SDP/RIJEKE PRAVDE

“Povećat ćemo prosječnu mirovinu na više od 750 eura.”

U subotu su SDP i partneri iz koalicije Rijeke pravde predstavili svoj izborni program koji se, prema riječima šefa SDP-a Peđe Grbina, bavi se svim aspektima života Hrvatske. Jedan se, dakako, tiče i umirovljenika.

“Već u prvom tjednu promijenit ćemo Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi osigurali da se mirovine usklađuju na pravedan način pa ako plaće rastu brže, usklađivat će se sto posto s plaćama, a ako je inflacija veća, usklađivat će se sto posto s inflacijom kako naš umirovljenik, kao što je bilo u zadnjih nekoliko godina, u inflaciji ne izgubi niti jedan euro”, poručio je u subotu Grbin dodavši i da im je zadaća “u samo četiri godine vratiti umirovljenicima ono što im je Plenković oduzeo u osam godina”.

O rastu mirovina u programu SDP-a stoji sljedeće:

“Povećat ćemo prosječnu mirovinu na više od 750 eura tijekom četverogodišnjeg mandata. To ćemo postići promjenom formule za usklađenje mirovina, uvođenjem trajnog dodatka i postupnim povećanjem mirovina. Osigurat ćemo dostojanstven život umirovljenicima na svim razinama, podići njihov standard i ekonomsku sigurnost te smanjiti nejednakosti u društvu. Kroz značajno povećanje mirovina, osigurat ćemo stabilnost, financijsku i socijalnu održivost mirovinskog sustava, što će umirovljenicima omogućiti bezbrižan život.

(…) Osigurat ćemo osnovne životne potrebe i ukloniti financijske prepreke za smještaj umirovljenika u domove. Uspostavit ćemo optimalne mreže domova diljem zemlje, a povećanjem atraktivnosti profesija njegovatelja i medicinskih sestara te decentralizacijom sustava socijalne skrbi omogućit ćemo svim umirovljenicima – bez obzira na visinu njihove mirovine – pristup smještaju u domove za starije i nemoćne.”

DOMOVINSKI POKRET

“Osigurat ćemo gospodarski rast koji znači i povećanje mirovina.”

Za razliku od drugih ovdje spomenutih stranaka, Domovinski pokret (DP) u svome opširno elaboriranom programu nema posebno poglavlje o umirovljenicima i rastu mirovina. No, ističu kako će njihove “razvojne mjere gospodarske i porezne politike osigurati gospodarski rast, koji znači otvaranje radnih mjesta, povećanje plaća i mirovina, odnosno ekonomsku stabilnost te povećanje životnog standarda”.

Konkretnije navode da bi “podizanjem osobnog odbitka na 700 eura, velika većina umirovljenika bila oslobođena poreza, osim onih s povlaštenim mirovinama”. Na drugom mjestu u programu navode da se “zalažu za ulaganje u dovoljan broj ustanova za brigu o starijima, tzv. umirovljeničkih domova, a prema stvarnim potrebama stanovništva, broju stanovnika i dobnom sastavu populacije u jedinicama lokalne samouprave”.

MOŽEMO!

“Prosječna starosna mirovina doseći će razinu od 67 posto prosječne plaće.”

U dijelu izbornog programa o mirovinama, Možemo! ističe da će “umjesto točkastih izmjena sustava i jednokratnih dodataka na mirovine, planski i sistemski podići sve mirovine i omogućiti dostojanstven život od mirovine svim umirovljenicima”.

“Povrh redovitih polugodišnjih usklađenja, u mandatu ćemo podići sve mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju realno za 10 posto. To kanimo postići sistemskim

povećanjem mirovina za približno 2,5 posto u svakoj godini mandata. Za svo to vrijeme mirovine će se i dalje usklađivati polugodišnje sukladno važećoj formuli koja prati rast plaća i cijena. Na taj način prosječna starosna mirovina za 40 godina staža doseći će razinu od 67 posto prosječne plaće”, stoji u programu platoforme Možemo!.

MOST

“Uskladit ćemo visinu osobnog odbitka svih mirovina sa stopom trenutne inflacije.”

Most i koalicijski mu partneri – Hrvatski suverenisti i Nezavisna lista mladih, u svome izbornom programu istaknuli su “10 konketnih rješenja za Hrvatsku”. Jedna se tiče umirovljenika, a u njoj stoji:

“Ukinut ćemo porez na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura. Uskladit ćemo visinu osobnog odbitka svih mirovina sa stopom trenutne inflacije, jer su naši umirovljenici zaslužili dostojanstvenu starost.”

U jednoj od točaka svoga programa Most ističe da će pružiti dodatnu pravnu i društvenu skrb za starije osobe i ranjive društvene skupine.

“Cilj Mostovih prijedloga razvijanja dodatnih načina skrbi za starije osobe je zadržati korisnike što duže unutar vlastitog doma, uz pružanje odgovarajućih usluga, pomoći i podrške stručnjaka kako bi se omogućilo kvalitetno i aktivno starenje poticanjem nestambenih centara za cjelodnevni i poludnevni boravak korisnika. Također, omogućiti dostojanstvenu starost ukidanjem poreza na mirovine i usklađivanjem visine osobnog odbitka na mirovine s inflacijom, te omogućiti društvenu integraciju ranjivih društvenih skupina kroz konkretne mjere usmjerene prema rješavanju institucionalnih prepreka s kojima se susreću osobni asistenti, pomoćnici u nastavi i roditelji njegovatelji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!