U Jadranu uočena opasna vatrenjača, riba koja uništava skoro sve pred sobom

Vijesti 09. kol 202117:18 > 10. kol 2021 08:26 0 komentara
GABRIEL BOUYS / AFP

Ona se pomalo širi Jadranom.

U Jadranu trenutno živi oko 465 vrsta riba, a sada je uočena i vatrenjača, riba predator koji uništava gotovo sve pred sobom. Koliko se raširila za Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Ona je dospjela iz Crvenog mora i postupno se širi. Prvi naziv je bio 1991. godine i ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tijekom cijele godine”, rekao je Dulčić.

“To je vrsta koja je jako agresivna. To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueskog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosustavu vrlo brzo se širi”, rekao je Dulčić.

Prošle i ove godine bila su dva nalaza ove vrste u Jadranu, kod Italije i Albanije, dodaje Dulčić.

“To nas ne raduje. Još nije nađena u našim vodama, ali brzo se razmnožava, izraziti je grabežljivac. Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba radi goleme probleme u ribarstvu Cipra i Turske”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!