Život u najskupljem hrvatskom gradu: “Psihički se pripremam za cijenu lijeka”

Vijesti 18. sij 202308:55 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Vijest da je prema jednoj aplikaciji koji prati troškove u gotovo svim gradovima svijeta, najskuplji grad u Hrvatskoj Zadar, prije Dubrovnika i Zagreba, i nije u biti previše iznenadila Zadrane. Pad kupovne moći osjete na svojoj koži svaki dan. Život na obali postao je luksuz, cijene su za strance, o cijenama nekretnina, najmu da i ne govorimo - žale se Zadrani.

“Ma jesmo li to postali skuplji od Dubrovnika?”, često se može čuti na zadarskim štekatima.

Skupa hrana, nije ni kupus što je bio, o čvarcima da ne govorimo, javlja HRT.

Slovenka, koja živi u Zadru već šezdeset godina, nakon zdravstvenog pregleda ne ide odmah u ljekarnu jer, kako kaže, treba joj psihička priprema za cijenu lijeka.

Mladi Zadranin radio je, kaže, “za crkavicu”. Tek ga čeka rješenje stambenog pitanja. Želi se obratiti onima kod kojih je “takuin” – zna kako riješiti problem najskupljega grada u Hrvatskoj.

“Poruka za poslodavce – ako cijene idu gore, dignite i plaće gore”, poručuje Zadranin.

I frizerke primjećuju kupovnu moć, odnosno, nemoć Zadranki. Kažu, sa skupoćom se nose tako da šeću koji mjesec duže bez frizure.

Živjeti na obali na neki način postaje luksuz. I ne, nemaju svi apartmane, kao što se često misli. Upravo ih Zagrepčani, kojima su plaće u prosjeku veće i trideset posto, kupuju sve više. Kao i stranci.

Nije Zadar ni prvi ni zadnji grad na obali gdje troškovi života rastu. Tko živi samo od plaće, zna da nije lako. Sociolog Sven Marcelić predskazuje:

“Živjet ćemo na obodu gradova, raditi u uslužnim djelatnostima i bit ćemo veseli da je to uopće tako, da se i tako uopće može živjeti, plaćati skupo. To je nešto čemu se možemo nadati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!