Gripa kod djece: Uzrok, simptomi i kada zbog ove bolesti morate posjetiti liječnika?

Zdravlje 16. tra 202414:54 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Gripa kod djece, osobito kod novorođenčadi, ima nešto drugačije simptome nego gripa kod odraslih osoba, ali liječi se na sličan način. Kada se gripa liječi kod kuće, najvažniji su odmor, dovoljan unos tekućine te lijekovi čija se količina mora prilagoditi starosti djeteta i jačini simptoma.

Gripa je respiratorna bolest uzrokovana virusom influence koji se prilično brzo širi.

S obzirom na to da se ovaj virus širi kapljicama odnosno tijekom kihanja, puhanja nosa, kašljanja i slično, skupina za koju postoji najveća mogućnost da se zarazi su djeca.

Naime, djeca najmanje paze na to da prekriju usta i nos kada kišu i kašlju, često diraju površine na kojima se nalaze virusi i bakterije te često ruke stavljaju u usta, dodiruju se po licu i slično.

Kako prepoznati gripu kod djece?

Iako su simptomi gripe kod djece slični simptomima prehlade, gripa je ipak puno snažnija bolest pa djeca, za razliku od toga kada su prehlađeni, uglavnom neće imati energije za igru i bit će im potreban odmor.

Simptomi gripe uključuju:

– naglu vrućicu

– trnce i zimicu

glavobolju

– bol u mišićima

– jaki umor

– kašalj i grlobolju

začepljenost nosa

Osim navedenih simptoma koji se pojavljuju i kod odraslih osoba, gripa kod djece manifestirat će se i kroz neke od ovih problema:

– nagli porast temperature bez ikakvih drugih simptoma kod novorođenčadi

– temperatura viša od 39,5 stupnjeva i konvulzije kod jako male djece

laringitis, bronhiolitis i upala pluća

– bol u želucu, povraćanje, proljev

Simptomi poput zimice, temperature i želučanih poteškoća obično nestanu kroz dva ili tri dana, ali osjećaj umora, kašalj i bolovi u mišićima mogu potrajati i do dva tjedna.

Liječenje gripe kod kuće

S obzirom na to da su simptomi gripe prilično snažni i neugodni, kako biste djetetu što više olakšali i ubrzali proces ozdravljenja, potrebno je poticati dijete da što više odmara te, ako ima povišenu temperaturu, odjenuti ga u laganu odjeću i držati prostoriju umjereno toplom.

Isto tako, djetetu često, ali u manjim količinama davati tekućinu poput juhe, vode i čaja kako ne bi dehidriralo. Također, bitno je nuditi mu hranu poput kuhanog mesa, riže i sličnih namirnica koje blagotvorno djeluju na želudac – u manjim količinama, ali češće.

Ako dijete već duže vrijeme ima visoku temperaturu i žali se na bolove u mišićima, po preporuci liječnika i uputama na pakiranju možete mu dati ibuprofen ili paracetamol. Isto tako, bitno je ovlaživati zrak u prostoriji kako bi se djetetu olakšalo disanje.

Kada posjetiti liječnika zbog gripe?

Kao i svaka bolest, i gripa može dovesti do brojnih komplikacija, osobito ako je riječ o novorođenčadi ili jako maloj djeci. Stoga, u određenim je situacijama potrebno posjetiti liječnika.

Liječničku pomoć potražite ako vaše dijete ima poteškoće s disanjem za vrijeme mirovanja ili osjeti bol u prsima dok diše, ako povraća dulje od četiri sata ili često ima proljev.

Opasan simptom je i kada dijete pije vrlo malo tekućine i nije mokrilo dulje od šest sati dok je bilo budno. Također, liječnika treba posjetiti ako se dijete ne osjeća bolje nakon pet dana ili ubrzo počne imati nove simptome, ako se ne može razbuditi i postaje mlitavo ili ako djeluje neobično zbunjeno i iznimno pospano.

Zaključak

Gripa je respiratorna bolest koju uzrokuje virus influence te se iznimno lako i brzo širi osobito među djecom.

Simptomi gripe kod djece u početku su slični simptomima obične prehlade, ali ubrzo postaju puno snažniji pa bolovanje od gripe čak i kod djece zahtijeva ležanje i odmor.

Gripa se uglavnom liječi kod kuće unosom tekućine, konzumiranjem lagane hrane te lijekova koje je, s obzirom na dob djeteta prepisao liječnik. Kod djece koja su oboljela od gripe može doći i do komplikacija poput poteškoća s disanjem, dehidracije i slično te je tada važno brzo reagirati i obratiti se liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!