Ovaj predmet nipošto ne iznosite iz auta kada točite gorivo

Lifestyle 10. svi 202407:57 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Na svakoj benzinskoj crpki uglavnom postoje natpisi da ne smijete koristiti mobitel dok točite gorivo u automobil, ali zašto?

Vjerojatno ste i vi barem jednom uočili znak upozorenja koji zabranjuje uporabu mobilnih telefona u krugu benzinske postaje. Ako ste se pritom upitali zašto ne smijete bezbrižno telefonirati dok točite gorivo u svoga limenog ljubimca, stigao je eksplozivan odgovor.

Pa, postoji ozbiljan razlog da ne iznosite mobitel sa sobom iz automobila kada namjeravate točiti benzin ili dizel.

Objavljujući prošli tjedan, Shell je na svojoj stranici napisao: “Nije sigurno koristiti telefon izvan vozila ili tijekom vožnje. Međutim, potpuno je sigurno koristiti mobilni telefon unutar vozila parkiranog na benzinskoj. Kad aktivirate pumpu, telefon ostavite u vozilu ili ga stavite u džep ili torbu.”

No, u svojoj objavi, ova petrokemijska tvrtka nije objasnila zašto nije pametno koristiti telefon u krugu benzinske crpke. Pa, prilično je jednostavno, iako vrlo ozbiljno – ali u isto vrijeme, sve valja uzeti s rezervom, prenosi Net.hr. 

U konačnici, upute kažu da bi se vaš uređaj mogao spontano – zapaliti!

Opasnost uporabe mobitela na benzinskoj

“Primarna zabrinutost je da mobilni telefoni, kada se koriste, potencijalno mogu zapaliti zapaljive pare prisutne na benzinskoj postaji”, rekao je za LADbible Josh Amishav, osnivač i izvršni direktor sigurnosne tvrtke Breachsense.

“Ideja je da elektronički uređaji, uključujući mobilne telefone, mogu emitirati male električne iskre iz svoje baterije ili elektroničkih komponenti, osobito ako je uređaj oštećen. Ove iskre bi, u teoriji, mogle zapaliti benzinske pare koje su vrlo zapaljive”, objasnio je on.

To bi očito bio vrlo loš i potencijalno fatalan incident na lokaciji kao što je dvorište benzinske postaje, gdje je zapaljivo gorivo posvuda oko nas u automobilima i pohranjeno pod zemljom.

Koliko je rizik realan?

Za Amishava i druge, stvarnost je donekle drugačija od teorijskog rizika.

“Važno je napomenuti da su stvarni incidenti u kojima mobilni telefoni izazivaju požare na benzinskim postajama izuzetno rijetki. Moderni uređaji dizajnirani su da budu vrlo sigurni, a malo je znanstvenih dokaza koji upućuju na to da tipična uporaba mobitela može zapaliti benzinske pare”, kazao je Amishav.

“Velik dio propisa i znakova je mjera opreza i temelji se na općim načelima smanjenja svih potencijalnih izvora paljenja u okruženjima sa zapaljivim tvarima”, dodao je.

Fuels Industry UK, trgovačko društvo za industriju goriva u Velikoj Britaniji, također ističe da “nije pronađen nijedan dokaz koji povezuje požare sa zapaljenjem mobilnog telefona” u istraživanju koje je proveo Energy Institute.

Nije samo eksplozivno

Unatoč tomu, Fuels Industry UK preporučuje svojim članovima neka aktivno promiču slanje poruka da se ne koriste telefoni na prostorima benzinskih crpki.

Prvi razlog nema nikakve veze s tehnologijom u uređaju, već zbog problema koje telefoni imaju kada je u pitanju distrakcija.

“Korištenje mobilnih telefona može ozbiljno ometati ljude koji toče gorivo ili prelaze dvorište zbog broja vozila u pokretu. Prometna kretanja uvijek će predstavljati rizik za klijente i stoga je važno ostati oprezan i smanjiti smetnje na najmanju moguću mjeru radi sigurnosti na terenu”, navodi se u izvješću.

“Ometanje pješaka uzrokovano mobilnim telefonima povećava rizik od nesreća”, zaključuje Fuels Industry UK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!