Ovo su znakovi da pijete previše alkohola

Zdravlje 20. ruj 202222:40
Izvor: Nikoleta Vukovic / Panthermedia / Profimedia

Nije neobično uživati u povremenom piću u društvu, na proslavama i za opuštanje. Dvije trećina odraslih u SAD-u u 2018. su pili alkohol, a 15 posto od njih izjavilo je da pije umjereno dok tek 5 posto kaže da piju mnogo.

Koja je granica između umjerene i pretjerane konzumacije alkohola? Kako možete znati pijete li previše? Evo što kažu stručnjaci o konzumaciji alkohola i načinima na koje alkohol može utjecati na vaše zdravlje, piše Health.

Koliko alkohola je previše?

Mnogi od nas možda ni ne znaju je li naša konzumacija alkohola umjerena, pretjerana ili negdje između. Navike se također mijenjaju kroz život.

VEZANA VIJEST

Evo kako američko Ministarstvo zdravstva (HHS) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definiraju količine alkohola koje konzumiramo:

Umjerena konzumacija alkohola definira se kao jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. To je dnevni maksimum koji preporučuje HHS. Opijanje znači četiri ili više alkoholnih pića dnevno za žene i pet ili više za muškarce. Te brojke odnose se na unos alkohola u jednom vremenskom periodu, kao npr. na zabavi ili večeri. Prekomjerno pijenje definira se kao unos osam ili više pića tjedno za žene i 15 ili više za muškarce.

Američka vlada “standardno piće” definira kao alkoholno piće koje u sebi ima 14 grama čistog alkohola. To je jednako kao:

– 3 dl običnog piva

– 1.5 dl vina

– 0.4 dl žestice

Imajte na umu da alkohol različito utječe na različite ljude, čak i kad piju iste količine. Razni efekti alkohola ovise o nekoliko faktora, kao što su godine, vaše tijelo, koliko brzo pijete i koliko hrane ste prethodno pojeli.

CDC ističe da razlike u tipu tijela i kemijskom sastavu znače da se žene brže opiju od muškaraca. Dodatno, neka istraživanja pokazala su da za žene postoji viši rizik za zdravlje izazvan povećanom konzumacijom alkohola u duljem periodu. Te potencijalne dugoročne posljedice uključuju probleme kao što su:

– bolesti srca

– bolesti jetre

– moždani udar

– neke vrste karcinoma

– anksioznost i depresija

Znakovi da previše pijete

Da biste dobili ideju je li vaš unos alkohola rizičan, osvijestite svoje ponašanje oko alkohola.

Američka administracija za zlouporabu supstanci i mentalno zdravlje predlaže da obratite pozornost na određene znakove upozorenja. Na primjer, znakovi pretjerane konzumacije alkohola mogu uključivati:

– Pijete više nego što ste planirali

– Vaša konzumacija alkohola ometa normalno svakodnevno funkcioniranje i ostavlja negativne posljedice na vaše veze

– Nastavljate piti iako vam to utječe na fizičko ili mentalno zdravlje

– Vaši prijatelji ili obitelj komentiraju koliko pijete

– Morate piti više nego prije da biste postigli isti efekt

– Puno vremena provodite pijući alkohol ili razmišljajući o njemu

– Ne možete ograničiti ili prestati s alkoholom, čak i ako pokušate

Prekomjerna konzumacija alkohola ne znači uvijek i problem s alkoholizmom, koji se u Americi definira kao kronična bolest. Drugim riječima, ne ispunjavaju svi koji se prekomjerno opijaju kliničke dijagnostičke kriterije, ali takvo ponašanje čini razvoj te bolesti vjerojatnijom. Samo medicinski stručnjak može postaviti ovakvu dijagnozu.

Kada potražiti pomoć

Ne postoji jedinstveni pristup kada govorimo o suočavanju s prekomjernom konzumacijom alkohola. Dobar prvi korak je da jednostavno prepoznate da možda imate problem i nešto poduzmete.

Ako mislite da imate problem

Ako ste zabrinuti da bi vaše navike oko alkohola mogle biti problematične, najprije shvatite da niste sami. Američki Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam navodi da se mnogo ljudi u SAD-u u jednom trenutku svog života bori s problemom prekomjernog unosa alkohola.

VEZANA VIJEST

Razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vas uputiti na medicinsku procjenu. Može vam dati preporuku za liječenje ili vas uputiti na mjesta koja vam mogu pomoći, kao što su savjetovališta ili program 12 koraka.

Uz to, stručnjaci preporučuju da:

Vodite evidenciju svojih navika: Ako obratite pozornost na to koliko pijete svaki dan, to bi vam moglo pomoći da pijete manje.

Postavite granice: Odlučite koliko dana dnevno ćete piti i uzmite u obzir da ne biste trebali popiti više od jednog pića dnevno.

Planirajte unaprijed: Budite spremni izbjegavati mjesta i situacije u kojima ćete piti. Uvježbajte kako reagirati na pozive na piće.

Nađite zdrave načine za smanjivanje stresa: Ne morate uvijek posegnuti za pićem ako imate stresan dan. Umjesto toga nazovite prijatelje, prošećite, pogledajte film ili se malo razmazite.

Držite iskušenje na minimumu: Ako redovito pijete kod kuće, smanjite količinu alkohola koju držite u svom domu.

Sjetite se što vas motivira: Razmislite zašto želite piti manje i često se podsjetite na te razloge. Možda želite smršaviti ili uštedjeti nešto novca?

Možda najvažniji savjet je – nemojte u to ulaziti sami. Oslonite se na prijatelje, članove obitelji ili zajednicu čija će vam podrška mnogo pomoći.

Što ako netko blizak vama ima problem?

Razgovarati s vama voljenom osobom o potencijalnim problemima s alkoholom nije jednostavno – ali je važno. Sjetite se da ne možete nikoga natjerati da potraži pomoć, ali možete ponuditi svoju podršku i prijateljstvo.

Dobra je ideja ovu temu načeti pažljivo i pružajući podršku, u vrijeme kada osoba ne konzumira alkohol. To može izgledati ovako:

– Recite kako se osjećate kada vidite da osoba pije

– Držite se činjenica: navodite konkretna ponašanja, a ne optužbe i pretpostavke

– Objasnite zašto ste zabrinuti za njihovo zdravlje i dobrobit

– Ne razbacujte se riječima kao “alkoholičar” ili nekim drugim optužujućim opisima

– Izbjegavajte “propovijedanje” i držanje lekcija, kao i prijetnje i preklinjanje

– Ne pokušavajte izazvati osjećaj krivnje ili podmititi osobu da prestane piti

– Ponudite se da ćete osobu otpratiti liječniku

Vrlo važno u ovim situacijama je da se brinete i o sebi. Možete potražiti podršku bliskih prijatelja ili članova obitelji, kao i savjetovanje anonimnih grupa za ljude kojima bliske osobe imaju problema s alkoholom.

Sljedeći koraci

Jednostavno rečeno, prekomjerna i prečesta konzumacija alkohola može narušiti vaše zdravlje i dobrobit. Bez obzira na to pijete li najčešće kod kuće ili vani, dobra ideja je držati pod nadzorom količinu alkohola koju konzumirate i znati što se smatra prekomjernim. Nemojte se sramiti tražiti podršku, bio to tek razgovor s bližnjima ili odlazak liječniku po profesionalnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.