Zašto žene imaju blaže simptome koronavirusa nego muškarci?

Zdravlje 28. pro 202014:03
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Znanstvenici su pronašli moguće objašnjenje zašto muškarci mogu imati veći rizik za razvijanje težih simptoma covida-19 nego žene te zašto bi mogli imati lošije ishode, bez obzira na dob.

Istraživači iz medicinskog centra Wape Forest Baptist iz SAD-a ukazali su na ulogu ženskog spolnog hormona estrogena u snižavanju razine enzima ACE2 u srcu, što može ublažiti covid-19 kod žena.

VEZANA VIJEST

Studija, objavljena u časopisu Current Hypertension Reports, pregledala je pretkliničke podatke o specifičnoj aktivnosti hormona, posebno estrogena.

Uloga estrogena

“Znamo da koronavirus utječe na srce i znamo da je estrogen štiti od kardiovaskularnih bolesti kod žena, pa se čini da su najvjerojatnije objašnjenje hormonalne razlike među spolovima”, rekla je vodeća autorica studije Leanne Groban, profesorica na Medicinskom fakultetu Wake Forest.

Studija je ukazala da je ACE2 koji je vezan za stanične membrane u srcu, arterijama, bubrezima i crijevima, stanični receptor koronavirusa odgovoran za infekcije covidom-19 i odgovoran je za nošenje virusa u stanice ovih organskih sustava, prenosi Business standard.

VEZANA VIJEST

Estrogen smanjuje razine ACE2 u srcu, što može modulirati težinu oboljenja od covida-19 kod žena. Nasuprot tome, više razine ACE2 u tkivima mogle bi objasniti zašto muškarci imaju teže simptome, kazala je Groban.

“Nadamo se da će naš pregled uloge estrogenih hormona u ekspresiji i regulaciji ACE2 objasniti rodne razlike u infekciji i ishodima covida-19 te da će poslužiti kao vodič za liječenje i razvoj novih terapija”, rekao je Groban.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar