Ugostitelji krenuli u 'lov' na kvalitetne sezonske radnike

Ekonomija 19. velj 201718:43 > 18:47
N1

Iako je ljeto još daleko, hotelijeri i ugostitelji već su krenuli s pripremama i pronalaskom sezonskih radnika za nadolazeću turističku sezonu.

Posljednje dvije godine Paulo radi kao konobar sezonac. Poslu se nada i ove godine. I to kod istog poslodavca.

”Zivkaju me stalno za svakakve konferencije i događaje, pireve, mature i tako da, već smo se uhodali više manje tako da smatram da je to već sigurno”, kaže Paulo Burazin.

Očekivanja su svake sezone sve veća pa pronalazak kvalitetnih radnika nije lak zadatak. Zna to i jedan splitski ugostitelj koji svake godine zapošljava između 20 i 25 sezonskih radnika.

”Naravno da se počinju tražiti radnici već sada jer šta se duže čeka to je teže ih naći. Sve što ostane tamo u petom mjesecu.. Već to postaje jako, jako, jako teško naći ikakvog, a kamoli kvalitetnog radnika”, kaže ugostitelj.

Problema s tim nemaju u ovom splitskom hotelu u kojem očekuju stalne sezonce. Prvi od njih s radom bi trebali započeti već za petnaestak dana. S topijim danima posla je sve više.

Jedna turistička kuća svoja vrata uskoro otvara za čak šest stotina sezonaca. U potragu za radnicima krenuli su još krajem prošle godine i do sad su obavili preko dvije tisuće razgovora.

”Ono što intenzivno i svakodnevno prakticiramo su i Skype razgovori za posao za sve one kandidate koji su dislocirani ili su možda propustili neki od termina naših dana otvorenih vrata”, objašnjava Blaženka Tomičić, direktorica odjela za ljudske resurse Sunčanog Hvara.

A da se sezonski radnici svake godine sve ranije traže, potvrđuju i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Cijelu priču pogledajte u prilogu Jelene Tešije.