FOTO Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara i ove godine glazbena poslastica

Kultura 01. sij 202015:48 > 16:00
HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

U Beču i pred televizijskim auditorijem od 40 milijuna gledatelja održan je tradicionalni novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara, ove godine u znaku glazbe dinastije Strauss i Ludwiga van Beethovena.

Najpoznatijim koncertom na svijetu prvi put je ravnao Latvijac Andris Nelsons (41), šef dirigent orkestra Gewandhaus iz Leipziga i glazbeni ravnatelj bostonskog simfonijskog orkestra.

Koncert je protekao u znaku valcera i polki glazbene dinastije Strauss: Johanna Straussa starijeg, njegovih sinova Josefa, Johanna i Eduarda te njihovih suvremenika Carla Michaela Ziehrera, Josefa Hellmesbergera i Hansa Christiana Lumbyea.

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Ove godine u koncert su uvrštena djela Ludwiga van Beethovena u povodu 250. obljetnice njegova rođenja.

Baletne točke u Beethovenovoj godini izvedene su i u Beethovenovu muzeju u Beču te zimskoj palači Eugena Savojskog, gdje se održavaju pregovori o sastavu nove koalicijske vlade austrijske narodne stranke Sebastiana Kurza i stranke Zelenih, a koji bi, prema najavama, trebali završiti ovog tjedna.

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Novogodišnji koncert tradicionalno se od 1939. održava u zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina (Glazbenog zavoda), koji ove godine obilježava 150. godišnjicu osnutka.

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Koncert nije samo prezentacija bečke glazbene kulturne tradicije na najvišoj razini, nego ponajprije novogodišnji pozdrav i poruka mira, prijateljstva i nade iz Beča u svijet.

Koncert 2020. izravno se prenosio u nekih 95. država u svijetu, između ostalih i u Hrvatskoj. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram