Ako znate koje vrste namirnica mogu biti skladištene zajedno, a koje ne smiju biti blizu jedna drugoj, tad ćete produljiti vijek trajanja vaše hrane. Općenito, nemojte skladištiti voće ili povrće osjetljivo na etilen s voćem ili povrćem koje proizvodi veliku količinu tog plina, kaže John Adler iz američke tvrtke koja se bavi hranom Blue Apron.
“Vjerojatno najbolji primjer za to je skladištenje luka s jabukama jer ćete završiti s jabukama koje imaju miris luka. Ili, još jedan bolji primjer su krumpir i luk. Zajedničko skladištenje luka i krumpira ubrzat će proces zrenja krumpira, a time i bržeg kvarenja ili klijanja. To vrijedi i za češnjak, unatoč činjenici da bi krumpir, luk i češnjak trebali biti smješteni zajedno na hladnom i tamnom mjestu”, pojasnio je.
Izdvojio je i jabuke kao primjer. One, kaže, puštaju puno etilena pa ih ne želite držati u zdjeli s drugim voćem.
“Pokušajte ih držati najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća. Postoji jedna iznimka od ovih pravila, a to je ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu”, otkrio je.
Poput jabuka i zrelih banana, i dinje proizvode dosta etilena.
Cvjetaču držite dalje od jabuka, kivija i luka
“Cvjetača je vrlo osjetljiva na etilen, pa je najbolje ne držati je u istoj ladici s jabukama, dinjama, kivijem ili lukom”, kaže Adler.
“Njoj je, također, potrebna cirkulacija zraka kako bi ostala svježa pa svakako pazite da, ako je u vrećici, ima rupe za zrak. Cvjetaču je najbolje čuvati u ladici hladnjaka s drugim povrćem, ili na polici. Isto vrijedi i za brokulu, kupus i prokulicu, koji su svi osjetljivi na etilen”, pojašnjava ovaj stručnjak.
Gljive držite podalje od aromatične hrane
“Većina ljudi gljive skladišti s drugim proizvodima u hladnjaku. Ali, valja znati da su one podložne upijanju jačih mirisa hrane koja je u blizini, poput ostataka ručka, pa ih čuvajte podalje od takvih stvari”, pojašnjava Adler.
Napominje da je gljive najbolje čuvati u papirnatoj vrećici, jer im to omogućuje da dišu, a osim toga, papir apsorbira višak vlage čime se šansa za kvarenje smanjuje. Savjetuje promijeniti papirnatu vrećicu u kojoj su gljive kad postane previše mokra.
“Višak vlage i pogrešna temperatura mogu brzo pokvariti vaše namirnice u hladnjaku”, dodao je.
Kontrola temperature
“Na primjer, povrće se nakon kupovine može ugrijati u vašem automobilu, zato je važno ostaviti ga da se temperira i dođe na sobnu temperaturu. Tek tada ga stavite u hladnjak, u ladicu za povrće. Na taj način neće tako brzo doći do kondenzacije”, objasnio je.
Smanjenje vlage
“Zeleno povrće je najbolje oprati, dobro osušiti i zatim pohraniti sa slojevima papirnatih ubrusa između listova kako bi se spriječilo da kondenzacija napravi štetu”, pojasnio je, a prenosi 24sata.
Ove dvije grupe namirnica ne idu zajedno
Proizvođači etilena su:
– avokado
– jabuke
– banane (zrele)
– smokve
– grožđe
– dinje
– kruške
– breskve i nektarine
– paprike
– krumpir
– rajčice
Osjetljivi na etilen su:
– banane (nezrele)
– brokula
– prokulice
– kupus
– mrkva
– karfiol
– krastavci
– lisnato povrće
– zelena salata
– luk
– tikvice
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!