Krumpir i luk ne biste trebali čuvati zajedno, evo i zašto

Lifestyle 06. lis 202212:39 0 komentara
Daniel Reiter / Panthermedia / Profimedia

Ako znate koje vrste namirnica mogu biti skladištene zajedno, a koje ne smiju biti blizu jedna drugoj, tad ćete produljiti vijek trajanja vaše hrane. Općenito, nemojte skladištiti voće ili povrće osjetljivo na etilen s voćem ili povrćem koje proizvodi veliku količinu tog plina, kaže John Adler iz američke tvrtke koja se bavi hranom Blue Apron.

“Vjerojatno najbolji primjer za to je skladištenje luka s jabukama jer ćete završiti s jabukama koje imaju miris luka. Ili, još jedan bolji primjer su krumpir i luk. Zajedničko skladištenje luka i krumpira ubrzat će proces zrenja krumpira, a time i bržeg kvarenja ili klijanja. To vrijedi i za češnjak, unatoč činjenici da bi krumpir, luk i češnjak trebali biti smješteni zajedno na hladnom i tamnom mjestu”, pojasnio je.

Izdvojio je i jabuke kao primjer. One, kaže, puštaju puno etilena pa ih ne želite držati u zdjeli s drugim voćem.

“Pokušajte ih držati najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća. Postoji jedna iznimka od ovih pravila, a to je ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu”, otkrio je.

Poput jabuka i zrelih banana, i dinje proizvode dosta etilena.

Cvjetaču držite dalje od jabuka, kivija i luka

“Cvjetača je vrlo osjetljiva na etilen, pa je najbolje ne držati je u istoj ladici s jabukama, dinjama, kivijem ili lukom”, kaže Adler.

“Njoj je, također, potrebna cirkulacija zraka kako bi ostala svježa pa svakako pazite da, ako je u vrećici, ima rupe za zrak. Cvjetaču je najbolje čuvati u ladici hladnjaka s drugim povrćem, ili na polici. Isto vrijedi i za brokulu, kupus i prokulicu, koji su svi osjetljivi na etilen”, pojašnjava ovaj stručnjak.

Gljive držite podalje od aromatične hrane

“Većina ljudi gljive skladišti s drugim proizvodima u hladnjaku. Ali, valja znati da su one podložne upijanju jačih mirisa hrane koja je u blizini, poput ostataka ručka, pa ih čuvajte podalje od takvih stvari”, pojašnjava Adler.

Napominje da je gljive najbolje čuvati u papirnatoj vrećici, jer im to omogućuje da dišu, a osim toga, papir apsorbira višak vlage čime se šansa za kvarenje smanjuje. Savjetuje promijeniti papirnatu vrećicu u kojoj su gljive kad postane previše mokra.

“Višak vlage i pogrešna temperatura mogu brzo pokvariti vaše namirnice u hladnjaku”, dodao je.

Kontrola temperature

“Na primjer, povrće se nakon kupovine može ugrijati u vašem automobilu, zato je važno ostaviti ga da se temperira i dođe na sobnu temperaturu. Tek tada ga stavite u hladnjak, u ladicu za povrće. Na taj način neće tako brzo doći do kondenzacije”, objasnio je.

Smanjenje vlage

“Zeleno povrće je najbolje oprati, dobro osušiti i zatim pohraniti sa slojevima papirnatih ubrusa između listova kako bi se spriječilo da kondenzacija napravi štetu”, pojasnio je, a prenosi 24sata.

Ove dvije grupe namirnica ne idu zajedno

Proizvođači etilena su:

avokado
– jabuke
– banane (zrele)

smokve
– grožđe
– dinje
– kruške

– breskve i nektarine
– paprike
– krumpir
– rajčice

Osjetljivi na etilen su:

– banane (nezrele)
– brokula
– prokulice

– kupus
– mrkva
– karfiol
– krastavci

– lisnato povrće
– zelena salata
– luk
– tikvice

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!