Prenesena trudnoća: Je li opasna i koji su prirodni načini za poticanje trudova?

Shutterstock/Ilustracija

Trudnoća, najzahtjevniji i najposebniji period kod žena ponekad može izazvati stvaranje brojnih pitanja i zabrinutosti. Tako pitanja poput: je li točan termin poroda, je li prenesena trudnoća opasna za dijete ili uopće što je prenesena trudnoća, nisu rijetkost.

Prenesena trudnoća češće se događa kod žena koje su po prvi puta trudne i ponekad može biti opasna. No, koliko je uopće vremena potrebno da bi se kašnjenje termina poroda tretiralo kao trudnoća koja je prenesena?

Kada znam da je prenesena trudnoća?

Predviđeni datumi i termini poroda često nisu točni jer se kod računanja termina poroda radilo o procjeni. U tom slučaju računa se da će do poroda doći oko 40 tjedana od početka zadnje mjesečnice, pa je sasvim uobičajeno da dođe do kašnjenja ili ranijeg poroda.

Računa se da je svaka trudnoća koja se nastavlja nakon 42. tjedna prenesena. Doduše, ponekad nije lako prepoznati jesu li prošla točno 42. tjedna, zbog čega se nakon tog termina mora paziti na simptome i pregledavati posteljica.

Pravi termin poroda se često ne može točno utvrditi jer bi za to trebalo moći utvrditi točan datum začeća. To može biti komplicirano zbog nepravilnih menstruacija ili nejednakih duljina menstrualnog ciklusa. Da bi se odredilo trajanje trudnoće potrebni su ultrazvučni pregledi.

Prenesena trudnoća je sindrom kod kojeg posteljica prestaje normalno raditi, a to može ugroziti fetus i biti opasno. Ako je došlo do prenesene trudnoće, kod majke i fetusa se traže simptomi prenošenja trudnoće.

VEZANE VIJESTI

Simptomi prenesene trudnoće su:

– smanjenje maternice
– smanjenje pokreta fetusa (u periodu nakon 40. tjedna trebalo bi se događati najmanje deset pokreta u 12 sati dana)
– zelena plodova voda

Nakon 41. tjedna će liječnik vjerojatno češće raditi pretrage za procjenu pokretanja i rada srca fetusa, ali i količinu plodne vode koja se u prenesenim trudnoćama smanjuje. Među pregledima će se uspoređivati veličina glave fetusa s opsegom trbuha. Među dijagnozama koje liječnik može činiti su i analiza plodove vode ili amniocenteza. Ako je plodova voda zelena, to je znak da je došlo do prenesene trudnoće. Uzrok zelene plodne vode je stolica fetusa koja ukazuje na fetalnu patnju.

Na pojavljivanje prenesene trudnoće utjecaj može imati i loše pozicioniranje djetetove glave što može produžiti spuštanje djeteta. Normalan položaj fetusa je naopako i gledajući prema leđima majke sa savinutom glavicom koja je prva prema izlazu. Okretanje fetusa prema naprijed ukazuje na nenormalan stav ploda. Okretanje prema naprijed može biti licem, čelom, zatkom ili ramenom.

Što ako je došlo do prenesene trudnoće?

Ako liječnik na temelju simptoma i pregleda utvrdi da je došlo do prenesene trudnoće, vjerojatno će biti potrebno induciranje poroda ili umjetno poticanje trudova te carski rez ako se radi o nenormalnom položaju fetusa. U slučaju da vrat maternice nije dovoljno zreo da bi dijete moglo izaći, također je potrebno izvođenje carskog reza, kirurškog načina poroda kroz rez na trbušnoj stijenci i maternici majke.

Dakako, prije odluke za inducirani porod potrebno je odraditi sve preglede s ciljem sigurnog poroda i života za plod.

PROČITAJTE JOŠ

Prirodni načini za poticanje trudova

Ako ne postoje zdravstveni problemi ili rizik za fetus, trudnica može sama isprobati par prirodnih načina za poticanje trudova. Među prvima su vježbe za pozicioniranje fetusa kako bi se spriječila prenesena trudnoća. Naime, istraživanja su otkrila da držanje i kretanje majke može utjecati na način na koji beba leži u maternici u zadnjim tjednima trudnoće. Ove vježbe su specifične i trebali biste ih raditi uz savjetovanje s liječnikom, a uključuju umjerenu tjelesnu aktivnost i pravilno držanje tijela.

Izlučivanje hormona oksitocina može stimulirati stezanje maternice i prouzročiti trudove. Izlučivanje tog hormona može se postići stimulacijom bradavica. Ovo uzrokuje i smanjeni dotok krvi do djeteta te je potrebno to raditi uz nadzor liječnika.

Jedna od najvažnijih stvari je emocionalna spremnost. Nervoza, strah i panika prije poroda mogu usporiti porod i uzrokovati fizičke probleme poput prenesene trudnoće, ali i stresa na fetusu. Jednako tako, smirenost i spremnost mogu olakšati cijelu proceduru.

Pomoć u simuliranju trudova mogu imati i prirodni čajevi i homeopatski pripravci, no njih biste trebali koristiti isključivo uz savjet liječnika jer neki od prirodnih sastojaka mogu biti vrlo snažni i tako opasni za fetus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.