Italija skraćuje policijski sat i ublažava druge restrikcije

Svijet 17. svi 202121:32 0 komentara
Filippo MONTEFORTE / AFP

Stranke talijanske vladajuće koalicije u ponedjeljak su se dogovorile o pomicanju početka policijskog sata s 22 na 23 sata, pri čemu odluka stupa na snagu odmah, te o ublažavanju restrikcija u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom, rekli su izvori iz vlade.

Izvori su, nakon sastanka medicinskih savjetnika vlade i predstavnika koalicijske vlade premijera Marija Draghija, kazali da će u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom od 7. lipnja policijski sat stupati na snagu u ponoć, te da će biti u potpunosti ukinut 21. lipnja.

Italija, zemlja s najviše mrtvih od covida-19 u Europi nakon Velike Britanije, postupno ublažava restrikcije poslovanju i slobodi kretanja, dok pada dnevni broj umrlih i zaraženih, a raste procijepljenost.

U potpunosti je cijepljeno 8,6 milijuna Talijana, odnosno 14,5 posto stanovništva, dok je nešto više od 30 posto stanovnika primilo barem jednu dozu cjepiva.

Dnevni broj umrlih postojano pada u posljednjim tjednima, a u nedjelju je zabilježeno manje od 100 umrlih, prvi puta od listopada. U ponedjeljak je pak broj umrlih porastao na 140.

Vlada je krajem travnja ponovno uvela sustav epidemioloških mjera s četiri razine (od bijele do crvene boje) za 20 regija.

Barovi i restorani smiju posluživati goste na terasama u područjima koja su označena žutom i bijelom bojom.

Trenutno je u Italiji 19 “žutih regija”, dok je jedino Valle d’Aosta označeno narančastom bojom.

Šest regija, uključujući Veneto, dobit će bijeli status do kraja prvog tjedna u lipnju, navodi izvor iz vlade.

U bijelim regijama neće biti policijskog sata, ali će nošenje maski i socijalno distanciranje i dalje biti obvezni.

Među drugim mjerama očekuje se da će se odobriti posluživanje gostiju u zatvorenim prostorima od 1. lipnja, te da će se omogućiti otvaranje teretana 24. svibnja (umjesto prethodno predviđenog 1. lipnja) u žutim i bijelim regijama.

Žičare će biti puštene u promet 22. svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.